„Těší nás velký zájem filmařů o tento dotační program. Příchozí produkce především významně podpoří místní ekonomiku a zároveň lze využít i marketingový potenciál, který je s filmovým natáčením spojený,“ přiblížil přínosy dotačního titulu Jiří Řehák, náměstek hejtmana pro oblast cestovního ruchu, kultury a památkové péče.

Režisér Viktor Tauš (vlevo) natáčel v Ústeckém kraji v roce 2019 seriál Zrádci.Režisér Viktor Tauš (vlevo) natáčel v Ústeckém kraji v roce 2019 seriál Zrádci.Zdroj: Se svolením Ústeckého krajePestrost žánrů a témat snímků poukazuje na barvitost prostředí a široké možnosti využití lokací Ústeckého kraje tak, jak jej dlouhodobě vnímají a využívají filmoví tvůrci. Kromě lokací avizují tvůrci v Ústeckém kraji využít i řadu služeb a zboží.

„Projekty vybírala a vyhodnocovala sedmičlenná komise složená z řad filmových profesionálů a expertů a dva zástupci z regionu,“ doplnila Barbora Hyšková z Filmové kanceláře Ústeckého kraje, která dotační titul zajišťuje. Ústecký kraj tedy přerozdělí mezi úspěšné žadatele 3 100 000 korun, ale celkově zde filmaři utratí (i s dotací) 7 644 500 korun.

A jaké kvarteto filmů získalo dotaci?
ROK VDOVY - režie Veronika Lišková, dotace 800 000 Kč
AMERIKÁNKA - režie Viktor Tauš, dotace 800 000 Kč
ZÁPISNÍK ALKOHOLIČKY - režie Dan Svátek, dotace 700 000 Kč
LES - režie Tomáš Weinreb, Petr Kazda, dotace 800 000 Kč

Další zajímavosti z Ústeckého kraje najdete na stránkách Ústeckého kraje www.kr-ustecky.cz a na jeho facebookovém profilu