Účelem zahájených prací je zpřístupnění takzvaného Staňkovického rozptylu pro plošně méně náročné domácí a zahraniční investory. Jde o území v jihovýchodní části průmyslové zóny, které nabízí k prodeji plochy o velikosti zhruba jeden až tři hektary, popsal mluvčí kraje Zdeněk Rytíř.

Investice zahrnuje vedle stavby páteřní komunikace s točnou a napojení na silnici kolem celé zóny také inženýrské sítě či retenční nádrž na zachycování dešťových vod. Ukončení prací kraj předpokládá do konce letošního roku.

Kraj chystá v zóně také městečko s názvem Triangle City, které má sloužit mimo jiné jako zázemí pro zaměstnance či dodavatele investorů. Peníze na jeho vznik by chtěla samospráva získat z kompenzací za slevu na pozemky pro korejského výrobce pneumatik Nexen. Vláda garance stovek milionů korun schválila kraji v polovině března.

Investice Nexenu přes 22 miliard korun je jednou z největších v historii Česka. Korejský výrobce pneumatik teď čeká na kupní smlouvu na pozemky. Schválit by ji mohli zastupitelé na konci dubna.

Zóna Triangle je umístěna v areálu bývalého vojenského letiště u Žatce, které fungovalo do roku 1992. Ústecký kraj plochu o rozloze 364 hektarů získal bezúplatným převodem od armády a investoval do rozvoje zóny přes tři čtvrtě miliardy korun, státní dotace činila necelé 1,7 miliardy korun. Ke konci loňského roku v zóně pracovalo 2 865 lidí.

Podle odborníků produkce výrobních podniků v České republice neustále roste a firmy potřebují pro další rozvoj více zaměstnanců.  Počet volných míst ve výrobě roste, uchazečů je ale málo. Velká poptávka je po kvalifikovaných specialistech, ale i po dělnících do výroby.

„Nedostatek pracovníků ve výrobě se prohlubuje," sdělila Zuzana Lincová, ředitelka Profesia.cz. Dlouhodobě nejžádanější profesí je podle jejích údajů operátor strojů a zařízení. Následují pozice jako dělník, montér, strojní zámečník, svářeč, automechanik, zájem je ale také o nedělnické profese – techniky, konstruktéry, strojní inženýry nebo kontrolory kvality.