„Křesadlo je oceněním pro obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci," vysvětlila Jiřina Gasserová z Dobrovolnického centra Ústí nad Labem, které cenu s názvem Křesadlo pořádá.

JEDNOTLIVCI NEBO SKUPINY

I při 15. ročníku se bude udělovat šest cen. „Dostanou je jednotlivci nebo celá skupina lidí, kterým není lhostejné, jak žijí ostatní kolem nás. Nominace dobrovolníků, kteří si zaslouží ocenění za svou činnost, a to zdaleka nejen za rok 2016, jsou v plném proudu," doplňuje ředitelka ústeckého Dobrovolnického centra Lenka Černá. Smyslem ocenění je poděkování, ale i vyznamenání dobrovolníků z regionu. „Cílem je i šířit myšlenku dobrovolnictví do povědomí široké veřejnosti," vysvětlila Jiřina Gasserová s tím, že každý dobrovolník musí se svou nominací souhlasit.

ROZHODUJE KOMISE

O udělení cen rozhodne komise složená ze zástupců soukromého i veřejného sektoru, dobrovolníků, státní správy, sportu a zdravotnictví. Slavnostní ceremoniál se uskuteční 23. března v ústeckém muzeu. Příběhy dobrovolníků z celého Ústeckého kraje mohou lidé zasílat pomocí formuláře dopisem či emailem na adresu jirina.gasserova@dcul.cz.

Co je Křesadlo jako cena?

Křesadlo jako ocenění práce a odhodlání našich dobrovolníků, je symbolem vzniku něčeho krásného. Spojení ochoty pomáhat, převzetí zodpovědnosti za druhé, péče a lásky, ale často také odvahy vzepřít se jednoduchým řešením a snad i nechápavým reakcím druhých.

RADEK STRNAD