O logo Regionální potraviny se letos ucházel rekordní počet dobrot. Přihlásilo se 52 výrobců se 190 produkty. Loni jich bylo jen 145.

„Těší nás, že došlo k tak vysokému nárůstu. O čtvrtinu vzrostl i počet nových mladých výrobců, což znamená rozvoj potravinářství a další zaměstnanost," uvedla Ludmila Holadová, regionální koordinátorka soutěže a ředitelka Okresní agrární komory Most.

Zaujal chutí i vzhledem

Nejsilnější zastoupení měly pekařské a masné produkty. Mezi cukrářskými výrobky byl nejlepší smetanovo-tvarohový mrak Petry Peštikové z Děčína.

„Je to lehký zákusek z odpalovaného těsta a speciálního krému. Vyznačuje se výbornou chutí i zvláštním vzhledem. Je vyroben z kvalitních surovin, neobsahuje žádná barviva ani konzervanty. Hodí se i pro děti," popsala Petra Peštiková z cukrárny Expres v Děčíně.

Její zákusky mohou lidé ochutnat v prodejně v Dolním Oldřichově, centru Pivovar nebo Tescu. Do soutěže o Regionální potravinu se hlásila třikrát, vyhrála až letos. Současně uspěla i v soutěži o potravinářský výrobek Ústeckého kraje. Její větrník v ní získal mimořádné ocenění.

Slanina i kozí sýr

Logo Regionální potraviny vyhrála i archivní sušená slanina Vlastimila Chovanečka z Litoměřic, kozí sýr Ondřeje Maliny z Nové Vísky na Šluknovsku, bio kozí mléko Jakuba Laušmana z Držovic u Úštěku nebo Čertovsky dobré a křupavé brambůrky Slavomíra Hadravy z Teplic.

Potravinářským výrobkem Ústeckého kraje se stala masová tlačenka firmy Jatky Žatec, podmáslový chléb Marie Antošové z Děčína nebo pivo Lounský žejdlík tmavý speciál. Deset dobrot získalo mimořádné ocenění. Do soutěže se hlásilo 188 výrobků.

Pro porotu těžké vybrat vítěze z tolika soutěžících. „Malí a střední výrobci kladou velký důraz na kvalitu použitých regionálních surovin, vyšší míru přidané hodnoty i správné označování svých výrobků. Soutěže oceňují jejich um i řemeslnou práci," dodala Holadová.

Obě soutěže mají podpořit malé a střední výrobce potravin. Značku Regionální potravina mohou výrobci užívat na obalu po dobu čtyř let. Logo Nejlepšího potravinářského výrobku Ústeckého kraje po celou dobu výroby.

Kategorie, oceněný výrobek a výrobce

K udělení značky Regionální potravina Ústeckého kraje 2015 navrhla hodnotitelská komise 9 výrobků z následujících kategorií:

1. Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas Menčíkova podkova, Varnsdorfské uzeniny s.r.o., Varnsdorf

2. Masné výrobky trvanlivé Archivní sušená slanina, Rodinná firma s.r.o. - Vlastimil Chovaneček, Litoměřice

3. Sýry včetně tvarohu Kozí sýr přírodní, Ondřej Malina, Nová Víska

4. Mléčné výrobky ostatní Kozí mléko bio, Jakub Laušman, Držovice

5. Pekařské výrobky včetně těstovin Onďasův rohlík, Jiří Ondečko, Děčín

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek Smetanovo-tvarohový mrak, Petra Peštiková, Děčín

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje Kocour IPA Samuraj, Pivovar Kocour Varnsdorf s.r.o., Varnsdorf

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě Mlsný Filip - Višňový džem, DY servis s.r.o., Radešín

9. Ostatní Čertovsky dobré a křupavé brambůrky solené, Slavomír Hadrava, Teplice

Z okresu Most obdržel ocenění v kategorii Ostatní "Pohár lesní ovoce" z firmy MIPO Market, Most. Pohár patřil ke 14 výrobkům s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi, které ocenila odborná komise jmenovaná hejtmanem Ústeckého kraje.