Přechod na nový způsob:
Most/Chomutov – 23.7.
Brno/Praha + Znojmo – 31.7.
Liberec + Plzeň – 6.8.
Zlín/Ostrava/Olomouc – 13.8.

Na nový způsob servisu začne přecházet 24. července na linkách mezi Prahou a Chomutovem, respektive Mostem. Palubní personál zde naposledy cestující obslouží den předtím. Na opačném konci seznamu jsou linky, které obsluhují Zlín, Ostravu a Olomouc, kde naposledy vyjedou stevardi a stevardky 13. srpna. 

Ilustrační foto.
Jednotná jízdenka na vlak? Už příští rok

Novinky platí pouze pro autobusové spoje v rámci České republiky. Výjimky jsou pouze tři: Praha – Písek – České Budějovice – Český Krumlov, Praha – Karlovy Vary a vnitrostátní úsek Praha – Brno u mezinárodních linek. Tam budou palubní servis dál zajišťovat stevardky nebo stevardi. Nic se nemění u mezinárodních spojů a u vlakových spojů RegioJetu.

Proměna služeb

Cestující při nástupu do autobusu odbaví řidič, který bude nově načítat jízdenky elektronickým zařízením přes QR kód. V Praze a v Brně bude u nástupu přítomen staniční koordinátor. Po výjezdu přivítá cestující na palubě uvítací vícejazyčné video.

Během jízdy po dálnici a mimo město bude pro cestující k dispozici samoobslužný kávovar, kde si cestující budou moci zdarma napustit do kelímku kávu nebo jiný nápoj. Nákup občerstvení na palubě již však nebude možný. Cestující si budou moci ze stojanů vzít denní tisk.

Expresy ČD mezi Prahou a Lincem potáhnou škodovácké třísystémové lokomotivy řady 380 s max. rychlostí 200 km/h.
Rychlíky ČD zvýšily ztráty. Sleva na jízdné nepomohla