Nejméně teploměr ukázal na jizerskohorské stanici u rašeliniště na Jizerce, bylo tam minus 26,6 stupně Celsia. Stanice ale funguje jen pět let, mezi rekordy se tak její páteční údaj nezapíše. Noc na sobotu podle předpovědi už tak mrazivá nebude.

Informovala o tom Blanka Gvoždíková z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Z dlouhodobě měřících stanic se nové rekordy pro 2. března ukázaly zejména v severních horských oblastech České republiky. Nejnižší rekordní teplotu naměřili na přehradě Souš v Desné na Jablonecku.

Pátečních minus 20,4 stupně Celsia překonalo hodnotu minus 20,1 stupně z roku 1963. Rekordní mráz byl také v krkonošské Peci pod Sněžkou a Harrachově, na Milešovce v Českém středohoří i na stanicích v Ostravě-Porubě a Jeseníku.

Plyn. Ilustrační foto.
Kvůli mrazu výrazně stoupla spotřeba plynu. Lidé nezaplatí více, slibují plynaři

Na vůbec nejnižší teplotu z dlouhodobě měřících stanic teploměr klesl na šumavské Jezerní slati, minus 22,8 stupně Celsia. Rekord to ale není, před 13 lety zde 2. března bylo minus 36,9 stupně.

Míst s naměřenými rekordy v předešlých nocích přibývalo, v noci na čtvrtek dosavadní minimum zaznamenala asi čtvrtina stanic. Po pátečním úbytku meteorologové další rekordně chladné noci nečekají. V noci na sobotu očekávají minima kolem minus 14 stupňů Celsia, v dalších dnech se mají noční teploty ještě více přiblížit nule.

Možnosti ohřát se na chvíli v jídelně ubytovny lovosické pobočky Naděje a přitom se nasytit teplým jídlem v nízkoprahovém denním centru využívá každý den až dvacet lidí bez domova.
Uhodily mrazy. Strážníci či charita jsou v pohotovosti