Pohádku natočil v 70. letech v československo-východoněmecké koprodukci režisér Václav Vorlíček. Kromě Hoppeho si ve filmu, který je neodmyslitelně spjat s Vánocemi v Česku, na Slovensku, v Německu, ale třeba i v Norsku, výrazné role zahráli i další němečtí herci. Královnu ztvárnila Karin Leschová a macechu Carola Braunbocková, rodačka z Všerub u Plzně.

Diváci ale nemusejí smutnit, o Vánocích se opět oblíbená pohádka objeví na televizních obrazovkách. Kdo by ovšem chtěl zjistit něco blíže o natáčení pohádky, může vyrazit na zámek Moritzburg. Od 17. listopadu do 3. března je otevřena pohádková výstava Tři oříšky pro Popelku na autentickém místě, kde se natáčela nejznámější scéna této filmové pohádky. Návštěvníci se dozvědí spoustu věcí o natáčení, mohou si prohlédnout původní kostýmy nebo si některé vyzkoušet. Všechny texty k výstavě jsou i v češtině.

Zdroj: Youtube

Rolf Hoppe Tribute  Zdroj: YouTube.com/Spanish Films

Pro mnoho velkých i malých princezen a pohádkových princů je návštěva vánočním a zimním rituálem. Výstavu v minulých letech zhlédlo již přes milion návštěvníků, z nichž kolem sta tisíc přijelo z Česka.

Redaktoři Deníku navštívili v listopadu 2009 velkolepé zahájení výstavy na zámku Moritzburg, kde nechyběli někteří z hlavních představitelů této oblíbené pohádky. Dorazil jak princ Pavel Trávníček, tak i jeho královský otec Rolf Hoppe a vše završil pohádkový režisér Václav Vorlíček.

Libuše Šafránková na archivním snímku
Šafránková: Jako dítě jsem Popelku milovala