PaeDr. Karel Zdražil zemřel ve věku 69 let. Patřil k výrazným osobnostem politického a společenského života v Litvínově. Na gymnáziu byl ředitelem v letech 1991 až 1999 a poté v letech 2006 až 2010, kdy odešel z komunální politiky.

Nejprve byl jako nezávislý místostarostou Litvínova a v letech 2002 až 2006 starostou. Zemřel 12. prosince. Čest jeho památce, uvedl na webu gymnázia zástupce ředitele školy Vladimír Srp.  

Zdražil se zasloužil o rozvoj gymnázia a podporoval kontakty se zahraničím. Z jeho iniciativy byly založeny oblíbené Slavnosti gymnázia, které se konají každý rok od roku 1998.

Obyvatelé jiných měst Zdražila znali zejména jako představitele knížete Valdštejna, kterého v dobovém kostýmu představoval při litvínovských Valdštejnských slavnostech.

Zdražila v době jeho starostování trápila rostoucí nezaměstnanost. Nezapřel v sobě pedagoga a na různých setkáních s představiteli regionu a státní správy varoval před frustrací mladé generace z nezaměstnaných rodin.

Byl komunikativní a nevyhýbal se nepříjemným situacím. Když v roce 2005 chtěli nacionalističtí radikálové vpochodovat do centra Litvínova při pietním aktu za Miloše Reha ubodaného Romem, vstoupil jim Zdražil do cesty a požádal je, aby se vyvarovali jakýchkoliv projevů, které by vzbudily dojem demonstrace. Tu neměli radikálové povolenu. Zdražilovo jednání tehdy ocenilo vedení Policie ČR.