V novém moderním prostředí by nastávající maminky z Mostu a okolí mohly rodit už v červnu. Porodnici v mostecké nemocnici totiž čeká rozsáhlá rekonstrukce. Začne v dubnu a bude stát 4,25 milionů korun. Peníze na opravy nemocnici, která je pod správou Krajské zdravotní, darovala mostecká těžební společnost Vršanská uhelná.

„Peníze nám umožní celkovou rekonstrukci a modernizaci včetně významných dispozičních změn. Porodnice dostane nové podlahy, omítky, rozvody elektřiny, sociální zařízení i klimatizaci, kterou dosud neměla," vyjmenoval předseda představenstva Krajské zdravotní Jiří Novák.

Oddělení v pavilonu C už bylo zastaralé a neodpovídalo normám. Nemělo dostatek sprch, problémový byl i samotný vstup do porodnice. „Tatínkové si tam neměli kam pověsit kabát, natož aby si sedli. Nově pro ně vytvoříme zázemí se šatnou a posezením," dodal Novák.

Rozsáhlé opravy

Od září loňského roku porodnice funguje v provizorních prostorách. Porodní sály jsou v jiném patře než původní porodnické oddělení, které čeká na opravy. Rozsáhlou rekonstrukcí ale prochází celý areál mostecké nemocnice.

„S ohledem na stáří budov a jejich infrastrukturu je to nutností. Je to první akce takového rozsahu od výstavby nemocnice před 40 lety," zdůraznil generální ředitel Krajské zdravotní Petr Fiala (ODS). Už loni dělníci začali se zateplováním budov a výměnou oken.

Modernizace samotné porodnice potrvá asi dva měsíce. V současnosti probíhá výběrové řízení na stavební firmu. „V červnu se porodnice vrátí do původních prostor. Omezení provozu se lidé nemusí bát, ke stěhování z jedněch prostor do druhých totiž dochází neustále, je to náročné pro sestry i lékaře, ale funguje to," ujistil Novák.

Přes čtyři miliony korun na vylepšení porodnického oddělení v Mostě věnovala těžební společnost Vršanská uhelná, která těží u Mostu hnědé uhlí v rozšiřovaném velkolomu Vršany. Darovací smlouvu podepsali její zástupci spolu s představiteli Krajské zdravotní včera na krajském úřadě.

„Chceme regionu pomáhat tam, kde to nejvíc potřebuje. Mosteckou porodnici je třeba vrátit na její původní trajektorii, aby její prestiž rostla," řekl generální ředitel společnosti Vladimír Rouček.