„Pokud bude pokračovat teplé počasí bez deště, budeme nuceni vstup do lesů opravdu zakázat," potvrzuje ředitel Správy městských lesů Most Erich Ulbert.

Jediným štěstím podle něj je fakt, že kvůli suchu nerostou houby. Lidé chodí málo po lesích a nebezpečí vzniku požáru je tak o něco menší. Nezodpovědné chování návštěvníků lesů je právě častým důvodem vzniku požáru. „Odhozený nedopalek může během pár minut zničit mnohaletou práci několika generací lesníků," říká ekonomický ředitel Lesů ČR Michal Gaube.

Také město Most je připraveno na návrh lesníků okamžitě zákaz vyhlásit. „Zatím jsme ale neobdrželi žádný podnět k omezení vstupu do lesů," uvádí mluvčí radnice Alena Sedláčková. Litvínov situaci neustále sleduje a konzultuje s Krajským úřadem Ústeckého kraje. V případě nutnosti bude situaci řešit na začátku příštího týdne.

Zkušenosti hasičů na Mostecku dávají obavám z možného neštěstí zapravdu.

„Vyjíždíme častěji. Pokud nespadne teplota, bude to ještě horší," říká velitel požární stanice Most Miloš Pobočík. Velkým problémem jsou oblasti jako Ressl, Špičák a ostatní kopce.

„Na taková místa se hasiči dostávají s technikou velmi obtížně a často musí bojovat i s nedostatkem vody," popisuje Miloš Pobočík.

Český hydrometeorologický ústav hlásí ochlazení až v pondělí, ale přeháňky během dnešního a zítřejšího dne by současnou nepříznivou situaci mohly zachránit.