Letošní svatební sezona je v plném proudu. V Litvínově mají obřadní síně hned dvě, důležitější je ta v zámku Valdštejnů. Hlavní obřadní síní se stala v roce 2016 díky zvýšenému zájmu občanů. Od té doby už v ní proběhly desítky obřadů. Mezi svatebčany je velice oblíbená, oceňují na ní především její světlý interiér i dobré zázemí.

„Jsme z Litvínova a nechtěli jsme přejíždět někam daleko. Sál v zámku Valdštejnů je krásně světlý. Výhodou navíc je to, že jsme za obřad v něm nemuseli nic platit,“ připouští Helena Tutko, že jedním z rozhodujících faktorů jsou i finance. Před rokem 2016 se za uzavření manželství v zámku Valdštejnů platil správní poplatek 2500 korun a řada snoubenců tak nakonec volila obřad v prostorách městského úřadu.

Drátěné sochy Veroniky Psotkové na nádvoří litvínovského zámku Valdštejnů.
FOTO: Drátěné sochy v bikinách relaxují na nádvoří litvínovského zámku

V současné době si snoubenci zaplatí, pouze pokud budou chtít uspořádat obřad mimo stanovené termíny nebo mimo stanovenou místnost. Poplatek v takovémto případě činí 1000 korun. A nejedná se o nic zase tak výjimečného. „Lidé se mohou brát i na neobvyklých místech, oddávající úředníci se jim snaží vycházet co nejvíc vstříc,“ uvedla litvínovská místostarostka Erika Sedláčková. Vyrážejí potom třeba na taková místa, jako jsou nedaleké Klíny či Český Jiřetín.

Druhá obřadní síň v budově úřadu sice také dále funguje, ale svatebčané tam míří jen výjimečně. „Je určena zejména pro sňatky ve všední dny bez slavnostního obřadu,“ doplnila Sedláčková.

V zámku se stále častěji berou i přespolní

Zámecká obřadní síň má věhlas i za hranicemi Litvínova. Stále častěji ji vyhledávají páry z jiných měst. Podle místostarostky Sedláčkové je to nový jev, který v Litvínově dříve nebýval.

Lucie a David Kubelkovi z Jirkova se na zámku brali minulý rok. Líbily se jim prostory zámku i v jeho okolí. Pochvalují si také domluvu. „Vyšli nám vstříc dokonce i s hostem na invalidním vozíku,“ jsou spokojení.

Pavel Legeza ukazuje byty, které zatím nikdo neobývá, ale už jsou pro nájemníky připraveny. Vznikly v bývalém mezibořském učilišti
FOTO: Z bývalého učiliště v Meziboří vznikly pěkné byty pro seniory

Hanka a Ondřej Hogenovi bydlí v Oseku. Místo pro svůj velký den vybírali pečlivě, nakonec volili ze dvou variant. Kromě litvínovského zámku byl ve hře také zámek Jezeří. Vyhrála to u nich litvínovská chlouba. „Rozhodující pro nás byl přístup personálu, který byl velice milý a ochotný. Mimo to nám bylo sympatické, že si hosté mohou zdarma prohlédnout výstavu srdcí. Líbilo se nám také, že si po obřadu můžeme na mříž v areálu zámku pověsit zamilovaný zámeček,“ vysvětluje Hogenová důvody, proč nakonec vybrali litvínovský zámek. Dodala, že při výběru místa hrál roli i fakt, že blízko je park, kde se dá bez problémů udělat společné fotografování s hosty.

Na druhou stranu je i dost snoubenců z Litvínova, kteří volí místo pro svatební obřad mimo Litvínov. Mezi nejtypičtější místa pak patří zámek Jezeří u Horního Jiřetína či hrad Hněvín v Mostě.