„Zrovna nedávno byla v Mezinárodním památníku obětem II. světové války v Mostě paní Krumlovská, která měla stejný dotaz," říká Edvard D. Beneš ze Severočeského leteckého archivu Most, který v památníku provozuje expozici věnovanou právě historii II. světové války na Mostecku. „Nedokázal jsem jí odpovědět, kde se letadlo nachází," dodává Beneš.

„Podařilo se nám získat fotografii pomníku, na kterém letadlo bylo, ale kde skončilo, jsme zatím nezjistili," dodává předseda spolku badatelů z Mostu Karel Novák. Podle nezaručených zpráv měl letadlo z pomníku při likvidaci obce údajně někdo odvezl. „Jiní zase říkají, že se při bourání poškodilo. Několikrát už jsme slyšeli, že měl letadlo z pomníku někdo na zahradě jako dekoraci. Ale zatím se nám nepovedlo s někým spojit, kdo by opravdu o osudu letadla něco konkrétního věděl, nebo přijít k někomu konkrétnímu na zahrádku a říci: tady je! " dodává Beneš.

Letadlo bylo součástí pomníku obětem náletů na chemické závody v Záluží a okolí. Na pomníku bylo 27 jmen občanů Záluží a Dolního Jiřetína, kteří zahynuli v letech 1944 – 1945. Pomník tvořil hranol z kamene, zastřešený deskou. Na ní byl model dvoumotorového letounu. Památník byl instalován svépomocí občanů v roce 1950.

Pomník se jmény zahynulých obyvatel byl přenesen na hřbitov do Litvínova, kde se nachází na cihlové pamětní zdi. Na ni je betonová deska se jmény a údajem o tom, že pomník se byl přestěhován právě z Dolního Jiřetína. Určitě by bylo hezké, kdyby se podařilo osud letadla vypátrat. „Ať už je jakýkoliv," uzavírá Novák.

Lucie Králíková