Oblastní muzeum v Mostě ve spolupráci s dílnou Woodmaid připravilo akci Den a Noc svatého Míkuláše. Koná se v sobotu 5. prosince od 10 do 21 hodin. Většina programu se uskuteční uvnitř muzea, kde bude od 10 do 16 hodin Vánoční Fler Jarmark s nabídkou dárků, šperků, oblečení a dalších rukodělných výrobků. Jarmark doprovodí dílničky pro děti a dospělé, koncerty a přednáška o zdravém vánočním cukroví.

V zahradě muzea budou pekelný gril s dobrotami, ražba čertovských mincí, střelnice, veselá kovárna a skautské ukázky rozdělávání ohně a přípravy čaje z jehličí.

Po 16. hodině začne Mikulášská, poté bude divadelní představení o mikulášské legendě. V 18 hodin zahájí pracovníci muzea v mikulášských převlecích Muzejní noc s prohlídkou interiérů. Vstupné na celý den bude 30 korun dospělí, 10 korun děti či rodinné vstupné za 60 korun.

Mikuvlak a další jízdy

V sobotu 5. prosince přijede v 10.13 hodin na mostecké nádraží Mikulášský vlak. Jedná se o mimořádnou akci Švestkové dráhy. Vlak s Mikulášem, čertem a andělem pojede na trase Litoměřice - Lovosice - Most - Moldava v Krušných horách a zpět. Jízdenky jsou už vyprodány, do vlaku se vejde jen 60 lidí. Akce je obnovou tradice Mikulášského vlaku, který jel naposledy v roce 2010. Zastaví i v Litvínově.

O speciální jízdu děti nepřijdou. V Mostě bude v neděli 6. prosince jezdit Mikulášská tramvaj. V provozu bude od 15 do 18 hodin na trase linky číslo 2. Vstupenkou je obrázek s mikulášskou tématikou, který se do středy 2. prosince odevzdává ve Středisku volného času (SVČ). Celkem se pojede devět jízd. Jízda je pro děti do 11 let, předškoláky musí doprovázet dospělý.

Mikulášská tramvaj bude od 14 do 19 hodin jezdit i v Litvínově, a to již v pátek 4. prosince. Start je u Elka. Jízdenky za vyrobenou vánoční ozdobu děti obdrží na zámku v kanceláři INTUS. Tramvaj je určena pro děti do 10 let v doprovodu jedné dospělé osoby. V sobotu bude na náměstí v Litvínově Mikulášský jarmark.

Akce s Mikulášem pořádají i na vesnicích. Mikulášský rej s opékáním vuřtů, jízdami na koních a soutěžemi bude v sobotu v Selském dvoře Braňany. Vstupné je dítě 50 Kč, dospělý 10 Kč. Ve stejný den od 16 hodin pořádají Mikuláškou besídku v obecní domě Patokryje. Mikulášské budou například i v Lomu, Meziboří, Nové Vsi v Horách a Hoře Svaté Kateřiny.

Zapojí se i divadla. Mostecké Rozmáňo uvede 2. a 3. prosince od 17 hodin představení Mik, Miku, Mik s Nedloubej se v nose. Akce je pro děti od tří let, vstupné je 90 korun. Balíčky označené jménem dítěte si berou rodiny s sebou.

V sobotu od 16 hodin uvede Docela velké divadlo v Litvínově pohádku Sněhová královna, která bude spojena s mikulášskou nadílkou. Do divadla přijde Mikuláš s Čertem a Andělem.

Divadlo upozorňuje rodiče, že je nutné se na to přichystat. Hlášení o chování dětí a odměny či tresty přijímá divadlo od 14 hodin. Vstupné je 90 korun.