Paní Soňa z Chomutova žila spokojeným životem se svým přítelem, patnáctiletým synem Petrem a desetiletou dcerou Soňou. Koncem roku 2012 začala mít bolesti břicha. Zprvu to vypadalo jen na cystu vaječníku, později, v březnu následujícího roku, však přišel zdrcující nález: „zhoubný nádor vaječníku s metastázami".

Nebylo nač čekat, následovala náročná sedmihodinová operace, po níž absolvovala šest cyklů chemoterapie. V té době paní Soňa pracovala jako personalistka a jak sama říká, i stres v práci mohl být spouštěčem vážné nemoci. Nakonec ukončila nejen pracovní poměr, ale i partnerský vztah, který náročná léčba velmi poznamenala. S péčí o malou dcerku pomáhala babička.

„Bylo to těžké období. Vzpomínám si, jak mi lékařka říkala, že mi nemoc vytřídí přátele. Oponovala jsem, že mám kolem sebe jenom dobré lidi. Ukázalo se, že měla pravdu. Zůstali jen ti nejlepší," vzpomíná paní Soňa a dodává: „člověk začne vnímat svět a život úplně jinak. Jsem za tu nemoc vděčná, změnila jsem se k lepšímu."

Finanční situace rodiny byla od počátku nemoci napjatá, a proto paní Soňa požádala o pomoc nadaci Dobrý anděl. Díky pravidelným finančním příspěvkům od dárců tak mohla hradit dopravu do nemocnice, doplatky na léky nebo kvalitní stravu, ale i potřeby dětí.

Léčbu ukončila v srpnu roku 2013, poté absolvovala dlouhou rekonvalescenci. Dobří andělé ji podporovali celkem 33 měsíců, aby se po ukončení léčby mohla snáz vrátit do normálního života. Jakmile to finanční situace rodiny dovolila, sama se ze systému pomoci odhlásila a rozhodla se stát Dobrým andělem a pomáhat rodinám, kde jeden z jejích členů onemocněl vážnou nemocí.

„Dobrým andělem jsem se stala díky vlastní zkušenosti. Nadace mi jako jediná pomohla ihned a bez zbytečných průtahů. V té době jsem neměla sílu řešit cokoliv jiného. Navíc se mi líbí, že příspěvky jdou do posledního haléře rodinám a není nijak limitována částka, která se může posílat," říká paní Soňa.

Dobří andělé pomohli během pěti let třem a půl tisíce rodinám. Finanční příspěvky dárců jim tuto situaci pomáhají zvládnout. Z peněz rodiny hradí jak výdaje spojené s léčbou, tak i běžný chod domácnosti, protože vážnou nemoc často doprovází ztráta zaměstnání.

Dobrým andělem může být každý více: www.dobryandel.cz