Plná parkoviště jsou denně v Hřensku na Děčínsku. "Lidé chodí zvláště do soutěsek. Jízda na lodičkách soutěskami je stále velkým lákadlem," řekl mluvčí Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov. "Doporučujeme zájemcům, aby zvláště o víkendech využili raději hromadné dopravy," zmínil.

Nejmladší národní park v Česku, který letos slaví 15 let, navštěvují nejen rodiny s dětmi, ale také horolezci. Ti míří také na stěny v Tisé na Ústecku. Chládek mezi skalami volí často turisté jako cíl svých výletů i v horku. "Když už jsou teploty hodně nad třicet, tak moc lidí nepřijde, jinak jich je ale pořád dost," řekla prodavačka lístků u vstupu.

Dobrou sezonu zatím letos hlásí provozovatelé koupališť. "Za loňský celý červenec přišlo 13.078 osob, letos za stejný měsíc 20.543 osob," uvedl Pavel Brycz z ústeckých městských služeb, které spravují termální koupaliště Brná. Průměrná návštěvnost byla v červenci 663 lidí, rekord padl 4. července, kdy přišlo 2699 hostů. Loni byl rekord 2005 osob 19. července.

Spokojeni jsou i na koupalištích v Litoměřicích, Žatci nebo v Děčíně. Oblíbené jsou neckyády a jízda výletními loděmi po Labi. Do zoologických zahrad míří lidé spíše v době, kdy se obloha zatahuje. "V tropech je návštěvnost slabá, pokud se objeví na obloze mrak, hned se zvyšuje," popsala Věra Vrabcová z ústecké zoo. Podkrušnohorský park v Chomutově i zoo v Děčíně se snaží přitáhnout pozornost turistů pořádáním různých zábavních dnů.

Pomoci objevit zajímavá místa v Ústeckém kraji se snaží destinační agentury. V Krušných horách připravily na druhý srpnový víkend akci, v rámci níž mohou různé atrakce navštívit lidé zdarma. Turisté budou mít možnost zajít do muzea na Lesné, půjčit si terénní koloběžku, projít se po lanech, zastřílet si ze vzduchovky nebo podívat se do dílny magistra Edwarda Kelleyho na hradě Hněvín v Mostě.

Počet turistů, kteří navštívili Ústecký kraj, loni meziročně stoupl. Do regionu, jenž v minulosti býval na okraji zájmu výletníků, přijelo loni 434.192 turistů, to je meziročně o 1,8 procenta více.