Ke snaze o rekultivaci bývalého dobývacího prostoru se obec odhodlala zejména kvůli nelegálním činnostem různého druhu. „Na místě vznikala skládka a údajně se tam jeden čas vyvážel i asfalt," říká starostka Obrnic Drahomíra Miklošová.

Na ploše o rozloze zhruba pět tisíc metrů čtverečních by pak měl vzniknout rozlehlý přírodní park navazující na okolní prostředí. „Například směrem na Patokryje jsme postupně zlikvidovali takzvanou divokou zahrádkářskou kolonii, kde stály boudy načerno. Udělali jsme z toho zelenou zónu a rádi bychom měli další," uvádí Miklošová.

Obrnice by jako vlastník území měli rekultivaci kompletně zafinancovat, pomocnou ruku jim podala jedna z místních teplárenských společností. „Nabídli se, že nám poskytnou popílek, který produkují," podotýká Miklošová. „Vydali jsme se proto podívat tam, kde takový materiál už použili jako jakousi výplň. V Ledvicích u Hradce Králové na tom stojí obrovské golfové hřiště."

Zkoumání úředníků

Věc mají nicméně stále v rukou úřady. V současné době příslušní pracovníci zkoumají, zda se na území nenacházejí vzácné druhy rostlin a zvířat. „Uvidíme, jak jejich šetření dopadne, každopádně každý úřední krok může trvat několik měsíců," říká Drahomíra Miklošová.

Proto se zdráhá jakkoli předjímat. „Neumím vůbec říct, kdy by se s rekultivací mohlo začít. Troufám si ale tvrdit, že do letošních komunálních voleb se to nestihne. Pak bude samozřejmě také záležet, jak se k tomu postaví možné nové vedení radnice," uzavírá starostka Miklošová.