23:50

Informace po jednání Krizového štábu v areálu Unipetrolu. Byla potvrzena trvající uzavírka silnice I/27 Litvínov - Most a silnice z Horního Jiřetína na Komořany. Jedinou objízdnou trasou zůstává cesta z Litvínova přes Louku u Litvínova, Mariánské Radčice a Braňany na Most.

21:38

Havárie v chemičce měla již dnes dopad na akcie Unipetrolu. Cenné papíry holdingu během dneška zlevnily o pět procent, a dostaly se tak na nejnižší cenu za poslední téměř čtyři týdny.

20:07

Hasiče, kteří zasahovali i v dýchacích přístrojích, při hašení potrápilo vedro. V pátek, kdy budou hasiči stále na místě, má být ještě hůř. Český hydrometeorologický ústav upravil výstrahu a pro severní Čechy zvýšil stupeň nebezpečí z velmi vysokých teplot na extrémně vysoké teploty na pátek 14. srpna. Lidé by měli v pátek omezit tělesnou zátěž a nejlépe nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách.

19:50

Záběry přímo z chemičky, které během dne pořídili hasiči. 

 Hašení v chemičce.

Hašení v chemičce.

Foto: www.hzscr.cz

19:26

Kvůli uzavřené silnici Most- Litvínov jezdí auta objížďkou přes Braňany. Doprava tam večer zhoustla.

Doprava na Litvínovsku.

U Mariánských Radčic.

Doprava na Litvínovsku.

Na vjezdu do Litvínova.

19:06

Co je to vlastně propylen? Je to bezbarvý, extrémně hořlavý plyn, působící narkoticky. Se vzduchem tvoří výbušnou směs. Při vysokých koncentracích může způsobit udušení. Příznaky zahrnují ztrátu pohyblivosti a bezvědomí.

18:55

Akutní nebezpečí vystavení obyvatel toxickým látkám podle ředitele Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje Josefa Trmala nehrozí. "Vzhledem k rozptylovým podmínkám a momentálnímu proudění vzduchu kouř stoupal přímo nahoru," sdělil. "Krajská hygienická stanice ve spolupráci se Zdravotním ústavem v Ústí nad Labem následně odebere vzorky vody, zajistí jejich rozbor a také měření v okolí závodu s ohledem na potenciálně nebezpečné látky," oznámila Dana Šalamunová z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví.

18:20

Ministr životního prostředí Richard Brabec navštívil místo dnešní havárie v Unipetrolu. Setkal se s jeho zástupci, s hasiči, se starostkou Litvínova Kamilou Bláhovou a dalšími představiteli města. V tuto chvíli je ještě v Litvínově. Mosteckému deníku ministr před radnicí sdělil, že situace je pod kontrolou a že dosavadní měření neprokázala únik toxických látek do ovzduší. 

18:04

Nad chemičkou již není hustý kouř jako ráno. Podle posledních informací z místa je již požár pod kontrolou, dochází k ochlazování zařízení. Informoval o tom Unipetrol. Zbylý propylen v zasaženém místě musí vyhořet, proto bude v omezeném rozsahu ještě požár nějakou dobu probíhat. Látky uvolňované do ovzduší nejsou podle Unipetrolu zdraví škodlivé. Největším problémem v souvislosti s požárem byla tvorba nepříjemných sazí. Za tuto situaci se obyvatelům omlouváme, oznámila společnost. Nemá žádné informace o úrazech či zraněních zaměstnanců.

16:30

Došlo k uzavření objízdné trasy přes Komořany a Horní Litvínov z důvodu potřeby využití komunikace ze strany hasičského záchranného sboru. O opětovném otevření bude bezpečnostní rada informovat.

16:01

Sitauce je pod kontrolou, řekl Radiožurnálu mluvčí hasičů Lukáš Marvan. Požár se dál nešíří. 

15:40

Bezpečnostní rada nadále monitoruje situaci. V současné době se pohybují v Litvínově a okolí měřící vozy kontrolující kvalitu ovzduší. Prozatím nebyly zaznamenány koncentrace škodlivých látek. V 15:15 dorazila chemická laboratoř hasičského záchranného sboru, která bude provádět monitoring a sběr dat. Doporučujeme využít objízdnou trasu z Mostu do Litvínova přes Braňany a Mariánské Radčice, neboť na trase přes Komořany a Horní Jiřetín se tvoří kolony.

15:30

Lidé vzpomínají na 19. červenec 1974, kdy nastal výbuch ve výrobně lihu. Exploze a následný požár chemičky si tehdy vyžádaly celkem 17 obětí na životě. Dalších 112 lidí bylo zraněno. 

14:58

Primátor Jana Paparega děkuje všem pracovníkům integrovaného záchranného systému, kteří se dnes podíleli nebo ještě podílejí na odstraňování následků ranní havárie v chemických závodech. "Cením si jejich nasazení a profesionality, s níž situaci zvládli. Patří jim náš dík," sdělil Jan Paparega.

14:51

Policie potvrdila, že uzavírka silnice Most-Litvínov bude pokračovat cca dalších 24 hodin. Na silnicích budou nadále hlídky policie řídit a odkloňovat dopravu. S ohledem na situaci policie žádá řidiče o ohleduplné chování na silnicích.

14:27

Městský úřad Litvínov zvěřejnil infolinky k havarijní situaci v areálu Chempark v Záluží: 778 753 350, 778 753 351, 476 767 612.

14:15

Bezpečnostní rada města Litvínova vydává doporučení: omezení větrání a vycházení. V okolí města Litvínova probíhá měření znečištění ovzduší speciálním měřícím vozem IZS. První výsledky podle rady nevykazují výskyt škodlivých látek. Bezpečnostní rada nadále situaci monitoruje a v případě změny stavu situace bude bezprostředně informovat veřejnost.

14:10

Silnice I/27 Litvínov - Most bude uzavřena přibližně 24 hodin. Oznámila to litvínovská radnice.

14:04

Kvůli objížďce je dopravní zácpa v Horním Jiřetíně. Policie vyzývá motoristy, kteří jedou ve směru od Teplic na Most a mají namířeno do Litvínova, aby využili silnice ve směru na Osek a Loučnou nebo aby v obci Bílina odbočili na obec Braňany a poté pokračovali na Litvínov. Opatření má ulevit silnici I/27 a hlavně Hornímu Jiřetínu.

SHRNUTÍ Rozsáhlý požár zasáhl ve čtvrtek ráno propylenovou jednotku chemičky Unipetrol v Záluží u Litvínova. Ohni předcházel výbuch, hořelo na dvou místech. Hasiči vyhlásili mimořádný poplach, oheň dostali pod kontrolu asi po čtyřech hodinách. Nikdo nebyl vážně zraněn. Záchranáři evakuovali asi 1000 lidí z celých chemických závodů a uzavřeli okolí v okruhu víc než jednoho kilometru. Škodlivé látky podle prvních měření hasičů a hygieniků do vzduchu neunikly. Zásah potrvá další desítky hodin. Vyplývá to z informací mluvčích policie, hasičů a firmy.

Další informace

České dráhy v okolí chemičky zastavily železniční dopravu.

Požár se dopoledne rozšířil na další zařízení v závodu, ale nyní ho už mají hasiči údajně pod kontrolou.

Podle policie je uzavřena oblast v okruhu jednoho kilometru od chemičky. Evakuováno mělo být přes tisíc lidí.

HORNÍCI MUSELI TAKÉ PRYČ Společnost Severní energetická evakuovala z preventivních důvodů horníky a další zaměstnance hlubinného dolu Centrum, který je blízko chemičky. Zastavila také chodbicování na lomu ČSA u Horního Jiřetína. Těžba se obnoví v závislosti na dalším vývoji v chemičce.

"Zatím nemáme žádné informace o tom, že by byl někdo zraněn nebo že by byl někdo nezvěstný, jak se objevilo v médiích," řekl Mikuláš Duda.

Přestože byl závod evakuován, podle úřadů není důvod k panice. „Přímé ohrožení občanů v okolních městech nehrozí. Pouze se doporučuje v místech zasažených kouřovou vlečkou omezit větrání, uzavřít okna a nevycházet ven," řekla Margita Kučerová z litvínovské radnice.

Podle starosty Hory Svaté Kateřiny Lukáše Pakosty byl u rozhledny na Kateřině měřicí vůz hasičského sboru, měřil případné škodlivé látky, ale žádné nadlimitní množství nenaměřil. Přesto i na horách se objeviy saze z kouře. "Cítil jsem škrábání v krku," sdělil starosta.

Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova dopravuje cestující mezi Mostem a Litvínovem náhradní autobusovou dopravou. Z Mostu z konečné vyjíždějí až do odvolání autobusy (místo tramvají) vždy dvě minuty po celé hodině a dvě minuty po půl. "Náhradní doprava je vedena z Mostu přes Braňany. Zastávky Konečná až Stovky v Mostě zůstávají zachovány," sdělila mluvčí radnice Alena Sedláčková.

Mostem se šíří poplašné zprávy, které vyzývají lidi k evakuaci města. Podle radnice, která se od toho distancovala, se jedná o zbytečné šíření paniky.