Nekončící pláč a srdceryvné vzlykání. Když rodák z Ústí Martin Kožíšek zvedl před lety telefon, na druhém konci se ozvala 15letá dívka. „Přítel mě vydírá nahými fotkami. Vlezte mu do e-mailu a smažte je. Když to neuděláte, zabiju se,“ řekla Kožíškovi, který působí jako manažer pro internetovou bezpečnost nejnavštěvovanějšího českého portálu Seznam.cz. Ihned položila telefon.

Po několika dnech mladá dívka skutečně spáchala sebevraždu.

Jak nebezpečné jsou sociální sítě a komunikace v kyberprostoru, ukázala včerejší mezinárodní konference o kyberkriminalitě, kterou v Ústí nad Labem uspořádali krajští policisté. „Regulujeme obsah na našich serverech, kde lidé nabízí dětem i peníze za to, když s nimi půjdou na schůzku nebo pokud jim pošlou své fotografie,“ zmínil Kožíšek.

Ilustrační foto.
Skoro čtyři hodiny denně. Televize Čechům ukusuje čím dál více volného času

Vydírání mladých dívek pak není nic neobvyklého. Věk útočníků se podle Kožíška neustále snižuje. „Typickému útočníkovi je 17 až 25 let, vydává se za dítě nebo vrstevníka a nejčastěji nepoužívá na internetu normální jméno,“ vysvětlil Kožíšek.

Počet trestných činů v oblasti kyberkriminality v Ústěckém kraji za první čtvrtletí roku 2018Zdroj: Deník

Dle krajských statistik mravnostních trestných činů a sexuálních nátlaků ve virtuálním světě meziročně přibývá. „Největší nárůst jsme zaznamenali v oblasti šíření dětské pornografie a vydírání nezletilých dívek po internetu, po kterých pachatel požaduje zaslání intimních fotografií. Problémem je i skutečnost, že mnoho dívek věc tají, neřeknou o tom ani kamarádkám, ani rodičům,“ řekl Lukáš Rössler z odboru analytiky a kybernetické kriminality, který v roce 2016 zřídilo policejní prezidium ve všech krajích k boji proti kyberzločinu.

Nejznámějším případem sexuálního predátora se stal 22letý Jaroslav Pulpán z Děčína, kterého nedávno soud poslal na více než 6 let do vězení. Pulpán vystupoval na internetu jako nezletilá dívka, používal například i přezdívku Ferda.

Obžalovaný Jaroslav Pulpán z Děčína se zpovídá u ústeckého soudu. Je obviněný, že sexuálně obtěžoval nezletilé dívky a poté je vydíral přes internet.
Zneužil po internetu 160 dívek, má jít na šest a půl roku do vězení a na léčení

Pomocí internetu a sociálních sítí zneužil celkem 162 dívek, po kterých požadoval, aby se svlékaly před zapnutou webkamerou a ukazovaly mu prsa, přirození, masturbování či močení. Pokud to dívky odmítly, vyhrožoval, že jejich už získané fotografie zveřejní nebo nahlásí policii. „Děti lžou o svém věku, a proto se v případě posílání podobných fotek velmi špatně prokazuje, zda pachatel věděl, kolik je dotyčným dívkám let,“ řekl Rössler.

Největší potíže pak přinášejí sociální sítě. Jak říká proděkan pedagogické fakulty ústecké univerzity Jiří Škoda, komunikace dětí prostřednictvím sociálních sítí je fenomén, jehož popularita bude narůstat.

Zdroj: Youtube

Nikdy nevíš  Zdroj: YouTube.com/saferinternetczech

Zákaz nepomůže

„Rozhodně nemá cenu ji dětem zakazovat, neboť je nezbytnou součástí života a patří k jejich stylu. Dítě se potřebuje cítit jako ‚frikulín‘, tedy free, cool a in,“ uvedl Škoda. Jak zmínil, zakázat dítěti komunikaci třeba po Facebooku lze srovnat s určitým typem sociálního vyloučení, které by dítě do značné míry traumatizovalo.

„Zcela bez rizika sociální sítě nejsou, rodiče by měli mít pod kontrolou, s kým dítě komunikuje, a poučit ho zejména o tom, které informace o sobě a své rodině v žádném případě nesmí sdělovat,“ dodal Škoda.

V kraji meziročně vzrostly také případy spojené s podvodnými inzeráty, e-shopy či finančními útoky.

Kanadský bezpečnostní konzultant Ron Bowles shromáždil volně dostupná data o 100 milionech uživatelů sociální sítě Facebook. Ta má celkem přes půl miliardy účtů.
Podvodníci zaplavují sociální sítě. Chtějí získat peníze skrze falešné profily