Na hnůj nakonec nedošlo

Protesty začaly až po 14 hodině, tedy s více než půlhodinovým zpožděním. Nejprve se hodinu řečnilo na náměstí, cinkaly klíče, zněla státní hymna či "hymna" místních: Pane prezidente od Jarka Nohavici. Na náměstí bylo asi 350 lidí.

Místní lidé také vyzývali účastníky k podpisu petice za odstoupení vedení Varnsdorfu. Potom organizátoři symbolicky přeřízli motorovou pilou nohy židle. Kohout přítomným řekl, že na příští víkend přesune své aktivity do Prahy. Další demonstrace by se měla v hlavním městě konat v sobotu 1. října zřejmě na Palackého náměstí.

Původně mělo být na protestu symbolicky předáno vedení města kolečko hnoje. To se ale nestalo.

"Tolik hnoje, které je potřeba, by se nevešlo ani na valník," prohlásil Kohout.

Dav se potom vydal na pouť městem. Zamířil k domu místostarosty Josefa Poláčka. Tam stáli připravení policisté. Dav tu akorát skandoval "Pepo, už jsme tady!" Pak pokračoval dál a vrátil se zpátky na náměstí.

Tím ale protest neskončil, tentokrát se lidé vydali k romským ubytovnám. "Chceme tady klid!" skandovali. Policie je k ubytovnám opět nepustila, dav proto pokračoval vcelku pokojně dál. Nakonec se vrátil na náměstí, šlo už ale jen o torzo, většina lidí se mezitím rozešla.

"Nikdo nebyl zadržen ani předveden," řekla ústecká policejní mluvčí Šárka Poláčková. Na místě dohlíželi policisté v uniformách, v civilu i členové antikonfliktního týmu. Podle mluvčí bylo jen ve Varnsdorfu v pohotovosti 450 policistů, celkově pak na Šluknovsku 700 příslušníků. Policie hlídala jak okolí romských ubytoven, tak i příjezdové trasy. Na nich policisté kontrolovali auta, žádné zbraně v nich jako při minulých demonstrací ale nenašli.

Většina demonstrujících byla z řad místních obyvatel. Někteří z nich měli na sobě bílá trička s nápisem "Z našich daní žijete a ještě nás bijete!!". V davu se objevily asi dvě české vlajky a transparenty.

Politici už se snaží

Sérií protestů místní lidé už dosáhli dost. Na sever začali jezdit politici, jsou tu trvale policejní posily, premiér Petr Nečas zajistil sto pracovních míst na veřejně prospěšné práce. I když jen do konce roku. Sněmovnou také - díky Varnsodrfu, tvrdili lidé na sobotní demonstraci - prošel zákon upravující pobírání sociálních dávek. Lidem na dávkách dosud nešlo strhávat pokuty. Pokud zákon projde Senátem a podepíše ho prezident, situace se změní.

Místní radnice také na čtvrtečním zastupitelstvu schválila vyhlášku zakazující pití alkoholu ve městě - i ta by měla pomoci zklidnit situaci ve městě.

Ta je totiž stále dost napjatá; Varnsdorf má za sebou dost rušný týden. V pondělí dorazil premiér Petr Nečas. V týdnu byl také obviněn Rom, který v neděli ohrožoval místní v jedné restaruaci mačetou. A v pátek přepadli dva maskovaní muži 72letou ženu za bílého dne přímo na ulici. Povalili ji na zem a křičeli na ni, že " to má za Kohouta." Paní se sice údajně jmenuje Kohoutová, s organizátorem protestů ale nemá nic společného, jen shodu příjmení.

Problémy má ale i sám Kohout. Tento týden ho zatkla police a více než 27 hodin držela v cele předběžného zadržení. Do vazby ale nakonec nešel, vyšetřován bude na svobodě. Kohout čelí obvinění z úvěrového podvodu.

Rumburský protest zrušen

Protestovat se mělo v sobotu také v sousedním Rubmurku. Protest organizoval Jiří Mašín, jenže v pátek ho na poslední chvíli překvapivě odvolal.

Mašína ke zrušení vyzval někdejší krajský radní a podnikatel Mirko Bernas. Na několik svých domů vylepil plakáty, kterými Mašínovi vzkázal, že pokud bude organizovat demonstrace, ať se v jeho nemovitostech už neukazuje. V jednom z Bernasových objektů je posilovna, v níž údajně Mašín působí jako trenér, ve druhém je hospoda, kterou navštěvuje.

„Ano, je to pravda, demonstrace je zrušená. Ale víc to rozebírat nechci,“ uvedl Mašín. Jednu demonstraci již před několika týdny svolal. To, že je extrémista, odmítá. Přitom ale přijímal gratulace od lidí, kteří na sobě měli oblečení značek populárních mezi pravicovými radikály.

„Od pana Švába (místostarosta) šly takové hlášky, že ty protesty organizuji já, přitom co jsem viděl, tak právě on Mašína vozí svým autem do Varnsdorfu, aby se tam přiučil, jak se demonstrace dělají,“ vysvětlil Bernas.

Rumburská radnice zrušení shromáždění přivítala s rozporuplnými pocity.

„Přiznávám, že mě rozhodnutí pana Mašína překvapilo, na druhou stranu však toto rozhodnutí vidíme jako důležité pro další zklidnění situace ve městě. Jsme si však vědomi toho, že rumburská veřejnost má potřebu vyjádřit se k současné situaci v Rumburku, a proto jsme se ve shodě s panem Mašínem dohodli, že při nejbližším zasedání zastupitelstva města dáme širší prostor rumburským občanům k vyjádření jejich názorů a postojů,“ uvedl starosta města Jaroslav Sykáček.

S využitím ČTK