Rekordně nejnižší volební účast, pouhých 0,44 %, byla na sídlišti Chánov. Přestože EU investovala do rekonstrukce čtyř chánovských paneláků 14 milionů korun, hlasovali v Chánově z 909 voličů jen čtyři, z toho jeden hlas byl neplatný. Dva voliči hlasovali pro ČSSD (získala tedy 66,66%), jeden pro ANO (33,33%). „Lidé tu dotace nevnímají jako aktivitu Evropské unie. Mnozí si myslí, že pomáhá jen město. A možná i proto mají pocit, že kandidáti do Evropského parlamentu nic neovlivní. Lidi spíše zajímají komunální volby, které jsou o dění v kraji,“ míní Petr Bažo z chánovského sdružení Aver Roma (Jiní Romové).

Obec bližší než EU

Z obcí byla nejnižší účast v Obrnicích, šest procent. Zvelebovaná ves je přitom dávána za vzor – i tam lidé doslova chodí po EU. Dotovala opravy ulic i budov. „Dotací sem šlo poměrně velké množství. Lidé ty peníze ale nevnímají jako evropské, spíše jako obecní,“ říká starostka Drahomíra Miklošová. Za nízkou účast podle ní může  také sociální skladba obyvatel, kteří nepovažují Evropu za důležitou pro svůj život. Co by se mělo stát, aby příště byla účast vyšší? Podle starostky by pomohla místní volební kampaň, vytrvalá osvěta o potřebě být součásti europarlamentu a práce s lidmi nejen před hlasováním,  ale během celého pětiletého volebního období. „Lidé by si měli uvědomit, že pokud jsme součástí EU, tak je naše účast v Evropském parlamentu důležitá, a že nemůžeme být jen do počtu.“

Eurotragédie korupčních afér

Okres Most byl ale z Ústeckého kraje ve volební účasti předposlední, horší byl pouze Chomutov. „Že to bude takto tragické, to jsem nečekal,“ říká mostecký politolog Jan Hrubeš z Vysoké školy finanční a správní. Příčiny vidí nejen v celostátní politice, ale i v regionálních korupčních kauzách ROP, které otřásly důvěrou v instituce rozhodujících o čerpání peněz z EU. Eurovolby za generálku voleb komunálních nepovažuje, protože nekandidovala vlivná  regionální seskupení.  


„Evropské volby jsou pro voliče spíše druhořadé volby. Zajímá je spíše národní tématika,“ vysvětluje nízkou účast  Markéta Gregorová z České pirátské strany. Dodává, že česká vláda zatím nemá žádné skandály a navíc funguje jen krátce, takže lidé neměli naštvanou  potřebu to vládě spočítat u eurovoleb.

Markéta Gregorová, Piráti"Politické strany nedaly do kampaní   moc peněz a chybělo zásadní téma."      Markéta Gregorová,             Česká pirátská strana

OKRES MOST

Volební účast byla necelých 12 procent, o 9 procent méně než při eurovolbách v roce 2009.

Volby vyhrálo na Mostecku hnutí ANO (20%). Druzí skončili komunisté (16,5%). Těsně třetí byla ČSSD (15,8%). Čtvrté místo obsadila TOP09-STAN (10%), páté ODS (6%). Žádná další strana nepřekročila hranici 5%.

Nejvyšší účast na Mostecku, přes 33 procent, měl Český Jiřetín.  "U nás máme uvědomělé občany.  Možná to je i blízkostí hranic a větším povědomím o EU. Jsme na to hrdí," řekla Věra Ličková, starostka krušnohorské obce.