„Chci žít v čistém a opraveném městě, které má perspektivu,“ vysvětlil 42letý Syrový, proč kandiduje.

Sdružení, které od roku 2006 řídí radnici, oznámilo, že chce zachovat dosavadní výhody pro obyvatele Mostu, například svoz odpadu, který za lidi platí radnice (40 milionů korun ročně), jízdné v MHD pro školáky a seniory placené radnicí (12 milionů korun ročně) a udržení zubařské a lékařské pohotovosti.

Nově chce SMM zřídit jesle pro 45 dětí, upravit prostranství mezi domy a zřídit 40 dětských plácků, zvelebit park Šibeník a udělat v něm atrakce pro děti, lanové centrum a piknikovou zónu. Ve volebním desateru slibuje i zvýšení počtu městských strážníků o dalších deset, výstavbu parkoviště pro 200 aut u nemocnice a rekonstrukci městské knihovny či výstavbu nové na stejném místě. Sdružení chce také usilovat o to, aby město získalo pod svou správu krajskou nemocnici a hodlá prosazovat změny zákona, aby „uchránilo slušnou většinu před nepřizpůsobivými občany.“

Podrobný volební program má být hotov počátkem července, čeká se na anketní lístky s návrhy obyvatel.

Tisková konference SMM, krátce před jejím zahájením. Přišlo šest novinářů. Na snímku zástupci SMM..

Na kandidátce budou v čele i radní Irena Čapková, Miroslav Fencl a Arnošt Ševčík a zastupitelka Blanka Nešporová, všichni ze SMM. Výkonný sekretář sdružení František Ryba a ředitel SBD Krušnohor, kde má SMM zázemí, kandidovat nebude.

Výsledky voleb 2010 v Mostě

1. SMM 51%                                    26 zastupitelů          

2. ČSSD 13%                                      6 zastupitelů

3. ODS 12%                                       6 zastupitelů

4. KSČM 10%                                      5 zastupitelů

5. TOP 09 5%                                        2 zastupitelé

                                             Mostecké zastupitelstvo má 45 členů, z toho 11 z nich tvoří městskou radu.

Na kandidátce SMM jsou ještě volná místa, někteří současní zastupitelé již nebudou za SMM kandidovat, například vyloučený člen SMM a odvolaný primátor Vlastimil Vozka a Alena Dernerová. Mezi kandidáty není ani Jiří Zelenka, bývalý sponzor sdružení a bývalí radní za SMM.

SMM, které chce navzdory sporům s bývalými kolegy volby opět vyhrát, znovu sází na předvolební veselice s koncerty, na kterých rozdá lidem dárky. Zda se bude opět losovat o auta, kola a počítače, SMM nesdělilo. Má to být překvapení. „Naše kampaň bude pozitivní a zábavná,“ uvedl Syrový.

SMM po volbách zveřejní hlavní sponzory kampaně. Během kampaně to neplánuje, aby předešlo možným perzekucím sponzorů.

Pokud SMM dominantní postavení na radnici neobhájí, hodlá se podílet na řízení města v koalici s dalšími zvolenými subjekty. V minulosti spolupracovalo s komunisty, nyní vládne s ČSSD a ODS.

Podzimní komunální volby budou 10. a 11. října.