Deník Právo přišel před dvěma týdny s informací, že Daniela Voláka prověřuje ÚOOZ kvůli podezření, že v době svého působení ve funkci prvního náměstka na ministerstvu spravedlnosti tlačil na Marii Benešovou, aby podala k soudu stížnost ve prospěch finančníka Pavla Tykače stíhaného v kauze vytunelovaných CS Fondů.

Volák to odmítá a zdůrazňuje, že v případu došlo k podání dvou stížností. „V kauze obviněného Pavla Tykače jsem postupoval vyváženě. Došlo k podání celkem dvou stížností, které jsem ministryni spravedlnosti doporučil. Jejich podání iniciovala na jedné straně obhajoba a na straně druhé obžaloba,“ uvedl pro Mostecký deník.

ÚOOZ nekomentuje

První stížnost, jejímž výsledkem klidně mohlo být i definitivní zastavení Tykačova stíhání, ministerstvo odůvodnilo tím, že soudy nepracovaly se všemi potřebnými důkazy. „Týkala se procesní vady řízení spočívající v opomenutí a neprovedení obhajobou navržených důkazů, což jako dlouholetý obhájce nemohu přehlížet,“ dodal Volák s tím, že by šlo o porušení práva na spravedlivý proces.

Někdejší starosta Litvínova doporučil ještě jednu stížnost. „V neprospěch, a znovu zdůrazňuji v neprospěch, obviněného. Měla za cíl zlepšit postavení policie a státních zástupců při zajišťování majetku obviněného, ale i dalších obviněných do budoucna,“ vysvětlil Daniel Volák.

Razantně odmítá, že by na svou nadřízenou, bývalou ministryni Marii Benešovou, nějak tlačil. Sama Benešová reaguje na podobné poznámky podrážděně. „Nikdo mě nemusí nikam tlačit, spisy čtu sama,“ řekla Právu.

Mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták informaci o prověřování Volákova postupu nepotvrdil, ani nevyvrátil. „Tuto věc nemůžeme komentovat,“ sdělil Hanták Mosteckému deníku.

Nová ministryně

Podle Daniela Voláka se záměrně opomíjí druhá stížnost v neprospěch Pavla Tykače. „Kladu si otázku, zda se nejedná o nějakou účelovou kampaň,“ nechal se slyšet Volák, jenž v souvislosti s první stížností nesouhlasil se zamítavými názory ohledně jejího podání a rozhodl o zpracování takzvaného variantního řešení.

„Variantní řešení, za kterým některá média hledají jakési spiknutí, jsem požadoval proto, že byla přehlížena závažná procesní vada. Pokud bych postupoval jinak, dnes by mi nejspíš někdo pro změnu vyčítal, že jsem tu chybu neviděl,“ dodal Volák.

Stížnosti nakonec měly rozdílný osud. Tu v Tykačův prospěch na poslední chvíli stáhla nová ministryně spravedlnosti Helena Válková. Stížnost v jeho neprospěch, která se zabývala možností zajištění majetku, zamítl Nejvyšší soud. S tím současná ministryně Válková nesouhlasila a na konci minulého týdne poslala na adresu Nejvyššího soudu další stížnost s tím, že soud by měl zohlednit nové důkazy, konkrétně nahrávku mezi svědkem a redaktory časopisu Týden, z níž má vyplývat, že hlavním mozkem vytunelování měl být právě Pavel Tykač.

PAVEL TYKAČ

Narodil se 15. května 1964 v Čelákovicích. Vystudoval ČVUT. Patří mezi nejbohatší Čechy. Jeho jmění se odhaduje na více než 3O miliard korun. V roce 2006 koupil menšinový podíl v Czech Coal, o čtyři roky později skupinu ovládl. Čtyřicetiprocentní podíl má v Severní energetické, která se od Czech Coal v roce 2013 oddělila. Tehdy ještě pod názvem Litvínovská uhelná. Z události kolem CS Fondů měl údajně získat bezmála 350 milionů korun.

VYTUNELOVANÉ CS FONDY

Jedná se o kauzu z 90. let. Z CS Fondů spravovaných do února 1997 skupinou Motoinvest, v níž byl Pavel Tykač spolumajitelem, v březnu téhož roku zmizela ze tří fondů více než miliarda korun. Peníze odtekly na účet makléřské firmy Umana, přičemž fondy obdržely jako protihodnotu prakticky bezcenné akcie společnosti Drůbež Příšovice. Peníze měly končit zejména na zámořských účtech. Od té doby patří vlastník těžebního gigantu Czech Coal mezi hlavní podezřelé. V letech 2006 až 2008 čelil kvůli CS Fondům obvinění, které ovšem žalobci následně zastavili. Přede dvěma lety povolil pražský městský soud obnovu řízení. Tykače to výrazněji ovlivnilo loni v létě. Tehdy mu policie obstavila část majetku nemovitosti za zhruba 100 milionů a několik bankovních účtů. Tykač se poté obrátil na Vrchní soud, který rozhodnutí o obstavení části majetku zrušil pro nedostatek spolehlivých důkazů.