„Pomozte nám šířit osvětu!“ prohlásil Mareš v malém sále, kde zasedalo patnáctičlenné vedení Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje. Mareš byl hostem této vlivné organizace, která sídlí v Mostě a sdružuje různé soukromé a veřejné organizace včetně měst a obcí.

Schůzka nebyla tajná. Byla součástí běžného zasedání rady, které je přístupné novinářům. Kaly byly jedním ze dvou hlavních témat.

Generální ředitel cementárny přijel na pozvání rady. Chtěla od něj slyšet, že je spalování bezpečné. Host v prezentaci dokazoval, že ano. Totéž se předtím snažil tvrdit na ministerstvu životního prostředí. Mareš má pádný argument, který zatím úřady nedokáží zpochybnit: cementárna dodržuje emisní limity. I proto si Mareš mohl dovolit propagovat dny otevřených dveří v cementárně. Podle něj kolem kalů vládne zbytečná hysterie. Kritizoval za ni i novináře. Měl ale problém, aby jeho prezentaci rada zveřejnila na svém webu.

„Bereme na vědomí, že to, co se děje v cementárně, není nic škodlivého,“ sdělil předseda rady a europoslanec Richard Falbr. Podle něj cementárna předložila věrohodná fakta.

„Obavy obyvatel přesto zůstávají,“ posteskl si František Budský, vedoucí odboru životního prostředí lovosické radnice. Stejně jako Mostecko jsou Lovosicko a Litoměřicko už tak dost znečištěné škodlivinami. Úřadům dělá starosti i rtuť. Je sice pod limitem, ale špatně se zachycuje. A spálit se má v cementárně během pěti let 110 tisíc tun materiálu uskladněného u Litvínova.

„Nyní lze vysledovat zvýšený tlak průmyslové lobby při rozhodování státních orgánů, propojení byznysu a politiky. Politická reprezentace vychází vstříc zájmovým skupinám a svým rozhodnutím a jednáním poškozuje práva občanů,“ napsala 12. března v tiskovém prohlášení občanská iniciativa Občané proti kalům.