Ministerstvo práce a sociálních věci zdůvodňuje svůj návrh na rozšíření příspěvků pro horníky z Mostecka tím, že vláda loni rozhodla o neprolomení limitů na hnědouhelném dole ČSA, a tudíž tam těžba v příštích letech skončí. Návrh v pondělí podpořila tripartita, proti byl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Mládek popsal středeční debatu ministrů jako dramatickou a rozhořčenou. „V této věci není žádná zásadní urgence, protože nedošlo ke shodě, byla dohoda, že se k tomu vláda vrátí 24. srpna," řekl novinářům. Nechtěl kvůli tomu ani odhadovat, jak by diskuse nad návrhem mohla v srpnu dopadnout.

Lidovci podle něj navrhují variantu, že by se kompenzace týkaly jen horníků z hlubinných dolů. „Možností je, že tam dojde k určitému kompromisu, že podporu dostanou všichni hlubinní horníci ve stejné logice, jako je předčasný odchod do důchodu, ale nikoliv ti horníci z dolu ČSA," uvedl.

Příspěvky už vláda schválila v květnu pro propuštěné zaměstnance černouhelné společnosti OKD. Dostanou 7000, respektive 8000 korun měsíčně. Příspěvek bude vyplácen po omezenou dobu, a to v rozmezí tří měsíců až maximálně pěti let, vždy podle odpracované doby a věku zaměstnance.

Mládek zároveň připomněl, že navrhované opatření se netýká jen ČSA, ale také uranových dolů v Dolní Rožínce, dolu Centrum, pracovníků báňské záchranné služby, která patří pod OKD, a firmy Slezská důlní díla, jež se v minulosti z OKD vydělila.

Kraj se zlobí

Zastupitelstvo Ústeckého kraje požaduje pro propuštěné havíře stejné kompenzace, jaké mají dostat horníci z ostravského OKD.
Odložení rozhodnutí kraj ostře kritizuje. „Znovu apelujeme na vládu, aby své rozhodnutí dále neodkládala. Právě ukončení těžby vláda odkládala několik let, nyní se navíc ke svému rozhodnutí nedokáže i přes sliby postavit. Horníci na Mostecku by měli mít stejná práva a možnosti jako propuštění horníci OKD," zdůraznil hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. „U nás prosperující společnost musela ukončit těžbu nedobrovolně a stovky zaměstnanců poslat na úřad práce. Věřím, že vláda brzy rozhodne a o horníky se postará," dodal.

Finanční podpora se má týkat nejen horníků, ale i propuštěných pracovníků v dalších profesích.