Předchozí
1 z 3
Další

S podzimem přichází i čas lahodných dýní. Připravit je lze na mnoho způsobů, snad v každé rodině se předává nějaký unikátní recept. Dáte si polévku, salát, nebo něco pečeného, třeba koláč? Pošlete nám ten nejlepší recept na skutečnou dýňovou lahůdku, podělíme se s ostatními čtenáři.

Recepty posílejte na adresu zdenek.plachy@denik.cz, vystavíme je u tohoto článku. Přivítáme i vaše fotografie pokrmu z dýně. Ke zprávě nezapomeňte připojit své jméno, příjmení a obec či město, odkud jste.

Máte i nějaké další zajímavé tipy na zpracování nebo uskladnění dýní? I ty přijímáme a zveřejníme.

Břicho potěší, domov ozvláštní

Dýní je celá řada druhů. Mezi nejznámější jedlé patří špagetová dýně, červené a zelené Hokaido, žaludová dýně, máslová dýně a nebo takzvaná muškátová tykev. Hlavně k zavařování je oblíbená veliká dýně Goliáš. 

Tykve ovšem mohou sloužit i jako dekorace. Hlavně malé odrůdy se skvěle hodí do různých podzimních aranžmá. 

Dýně na kmínu a hořčičném semínku

Dýně na kmínu a hořčičném semínku podle Meenakshi JhaZdroj: Meenakshi JhaPotřebujeme:
250 g dýně Hokaido
2 lžíce oleje
1/2 čajové lžičky kmínu
1/2 čajové lžičky hořčičného semínka
1 bobkový list
1/4 čajové lžičky kurkumy
1 chilli paprička
4 stroužky česneku
špetka soli
špetka cukru
Bazalka nebo jiné oblíbené byliny na dozdobení

Postup:
- Oloupeme kůži dýně a odstraníme semínka. Nakrájíme na malé kousky.
- Zahřejeme olej v pánvi a přidáme kmín, bobkový list, hořčičná semena.
- Nyní přidáme chilli a česnek. Vaříme po dobu 1 minuty a pak přidáme kurkumu.
- Přidáme nakrájenou dýni a dobře promícháme s kořením.
- Přidáme sůl a cukr, promícháme a zakryjeme víkem po dobu 10-12 min.
- Zkontrolujeme, zda je správně uvařeno.
- Na samotný závěr dozdobíme bylinkami a podáváme horké.

zaslal: 
Meenakshi Jha, Louny

Polévka z dýně Hokaido

Ilustrační fotoZdroj: Deník/Drahomír StulírPotřebujeme:
1 zhruba 3/4kg dýni Hokaido
0,75 l zeleninového vývaru
200 ml smetany na vaření
2 stroužky česneku
2 lžíce másla
sůl a pepř na dochucení

Postup:
- Dýni důkladně omyjeme, pokud chceme, můžeme oloupat. Rozkrojíme na polovinu a odstraníme semínka.
- Dužinu nakrájíme na kostky a rychle je orestujeme na másle. Přidáme zeleninový vývar a vaříme doměkka.
- Necháme trochu vychladnout a poté mixujeme nebo pasírujeme.
- Osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek a smetanu. Pokud pak není polévka dost teplá, ještě ji přihřejeme a můžeme podávat. Hodí se k ní pečivo. Před servírováním můžeme ozdobit ještě trochou smetany.