České vinařství Chrámce už prodává první burčák. Je k mání o dva týdny dříve než loni a podle pěstitelů je dobrý a voňavý. „Zájem o burčák v posledních letech vzrůstá,“ řekl Deníku mostecký vinař Ivan Váňa. Podle vinařů je perlivý burčák zdravým nápojem, jemně kvašený vinný mošt prý omlazuje, čistí a posiluje organizmus. Vinice chrámeckého vinařství bez větších ztrát odolaly mrazům i nezvykle vysokým červnovým teplotám nad 35 stupňů Celsia, kdy část hroznů slunce popálilo. Rok 2007 je teplejší než roky 2000 a 2003 a podmínky pro dozrávání vína jsou letos zatím lepší než loni. České vinařství Chrámce je jediným velkopěstitelem vinné révy v Mostě. Na Mostecku hospodaří na třiašedesáti plodných vinicích. Sedm hektarů vinice obnovuje na sanované čepirožské výsypce, která se před třemi lety sesula. Vinařům tam zbývá vysadit ještě zbylé tři hektary z celkových sedmi.