Společnost Unipetrol vytváří video, které krok po kroku odkrývá příčiny výbuchu a následného požáru etylenové jednotky ze srpna 2015. Havárie byla označena za největší chemickou posledních dvaceti let. Podnik video po dokončení umístí na kanál Youtube. Využít ho mohou i další průmyslové závody pro větší zabezpečení svých provozů.

„Je to běžná praxe. Simulace a mapování průmyslových havárií formou videozáznamu, například v chemickém průmyslu, se děje normálně. Firmy si tímto způsobem navzájem vyměňují poznatky a předávají si zkušenosti, aby se podobné situace neopakovaly,“ řekl ředitel úseku vývoje a inovací Jiří Hájek.

Havárii podle ředitele jednotky petrochemie Milana Brejchala zavinil pojišťovací ventil, na který zapůsobil nepředpokládaný jev, zvaný chattering. Tedy zvýšené vibrace kvůli rázovým vlnám, které ventil otevíraly a zavíraly a tím rozkmitaly jeho obrubu natolik, že se z ní uvolnily šrouby.

Do ovzduší se dostal mrak plynu, poté došlo k výbuchu a požáru. „Díky této skutečnosti ve spolupráci se zahraniční firmou probíhá projekt kontroly všech pojišťovacích ventilů v areálu,“ řekl Brejchal.

Kouř nad chemičkou po výbuchu 13. srpna 2015.
Policisté obvinili v souvislosti s havárií v Unipetrolu dva lidi

V prosinci se bude případem havárie etylenové jednotky ze srpna 2015 zabývat soud v Mostě. Obžalobě čelí dva zaměstnanci Unipetrolu, kteří podle závěrů policie a státního zástupce mohli katastrofě zabránit. Žaloba je viní z obecného ohrožení z nedbalosti. Hrozí jim až osm let vězení. Firma za nimi stojí. „Podle našeho názoru nepochybili. Oba jsou stále našimi zaměstnanci,“ řekl mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl s tím, že společnost ctí presumpci neviny. „Vzhledem k tomu, že soud teprve bude, tak nechceme záležitost dál komentovat,“ dodal Kaidl s tím, že ve zmíněné příčině havárie jsou všichni, kteří celou událost šetřili, ve shodě.

Oprava etylenové jednotky trvala téměř rok. Podle žalobce vnikla škoda 753 milionů korun. Unipetrol avizoval, že jej událost vyšla na 14 miliard korun, přičemž náklady na rekonstrukci jednotky byly necelé čtyři miliardy a zbytek částky pak představuje ušlý zisk.

K havárii v Unipetrolu došlo 13. srpna.
Unipetrol zveřejnil čísla. Ušlý zisk kvůli havárii odhaduje na 1,6 miliardy