Fanoušci a obdivovatelé historických vozidel budou mít v Mostě o víkendu 13. a 14. května žně. Místní autodrom hostí v premiéře závody formulí z velkých cen a cestovních aut vyrobených v minulém století, jež budou jezdci prohánět po závodní dráze velkého okruhu. Na diváckém svahu si navíc dají sraz majitelé veteránů, a to jak automobilů, tak motocyklů. Pořadatelům už se jich přihlásilo 141, své miláčky zároveň vystaví a absolvují s nimi po oba víkendové dny i defilé po velkém závodním okruhu. Návštěvníky tak čeká vskutku velkolepá podívaná.

Automobily i motocykly

„Zájem majitelů veteránů nás velmi mile překvapil, další se stále hlásí. Mezi dosud přihlášenými 132 vozy včetně devíti velorexů a devíti motorkami je řada skutečných skvostů. Nejstarším exponátem je jednadevadesátiletá babička Praga Piccolo z roku 1926, z motocyklů pak jen o čtyři roky mladší BSA S 30,“ upřesnila eventová manažerka společnosti Autodrom Most Veronika Raková.

Truck Trial Show v Horním Jiřetíně.
OBRAZEM: Stovky lidí sledovaly silná auta, jak šplhají do kopce

V plejádě veteránů je zastoupeno 33 značek renomovaných automobilek od Alfy Romeo přes BMW, Jaguar, Ford, Chevrolet, Škodu až po Wartburg či Moskvič. „Defilé historických vozů se nově uskuteční i v sobotu. Ne tedy jen v neděli, jak jsme původně plánovali. Začíná vždy zhruba v 17:30 hodin po ukončení programu závodů. Závodní historické stroje tak na okruhu vystřídají jejich plechoví vrstevníci z běžného provozu, budou takovou třešničkou na dortu. Pro diváky to bude jistě velmi zajímavé a pestré pokoukání,“ doplnila Raková.

Lotus, Triumph a další

The Most Historic Grand Prix sestává z několika sérií, hlavní je FIA Lurani Trophy pro vozy formule Junior z padesátých a šedesátých let. Jejich jezdci bojují o titul mistra Evropy. Dále se v samostatném závodě představí vozy Historic Grand Prix Cars Association.  Zúčastňovaly se velkých cen v letech 1930 – 1960 a od roku 1961 do roku 1965. Britské vozy Grand Turismo potěší oko diváka v závodě Triumph Competition and British HTGT. Ve startovním poli jsou zastoupeny známé GT vozy značek MG, Morgan, Triumph, Lotus a další. Závod o Pohár ADAC HAIGO zahrnuje souboje formulových i cestovních vozů bývalého Poháru míru a přátelství socialistických zemí, a to formule Easter, Mondial a cestovní vozy značek Škoda, VAZ Žiguli, Melkus či Trabant.

Bohatý program závodního víkendu doplní jízda pravidelnosti českých závodní vozů, kde se představí tovární speciály a především vozy individuálních konstrukcí.

Pořadatelé si dali záležet i na doprovodném programu pro celé rodiny. Vedle akrobatického vystoupení skvělého pilota a účastníka světového šampionátu Red Bull Air Race Master Class Petra Kopfsteina nabídnou řadu dětských atrakcí se soutěžemi o ceny, vyhlídkové lety vrtulníkem či autogramiádu osobností motoristického sportu.

Závod O pohár hraběte Chotka měl start i cíl na zámku ve Velkém Březně.
FOTO: Stará auta a motorky pózovaly na nádvořích zámků v Ploskovicích a Březně

(fou, ole)