Na dvě desítky veřejných pítek se nachází v okresech Louny, Chomutov a Most. Lidé se z nich mohou napít vody přímo na ulici, což může při současných vedrech přijít vhod.

Pítka zásobují pitnou vodou Severočeské vodovody a kanalizace. „Pítka nabízejí možnost občerstvení se zdarma pitnou vodou. I v těchto pítkách je kvalita vody kontrolována,“ sdělila Iveta Kardianová, mluvčí Severočeských vodovodů a kanalizací.

Terčem vandalů

Společnost zásobuje pitnou vodou 69 pítek rozmístěných ve městech Ústeckého a Libereckého kraje. V okrese Louny se jich nachází jedenáct, na Chomutovsku šest a v okrese Most čtyři. Jsou nejen ve větších městech, například v Mostě, Litvínově, Chomutově, Kadani, Žatci nebo Lounech, ale i třeba v Račeticích a Radonicích na Kadaňsku nebo v Blšanech a Krásném Dvoře na Podbořansku.

Občas se stává, že pítka nejsou funkční. Příčinou často bývají vandalové, kteří je poškodí. „Bohužel, leckdy dochází ke zneužití této služby zdarma. Poničená pítka se společnost snaží opravit, aby i nadále mohla sloužit procházejícím lidem,“ uvedla Iveta Kardianová.

Kde najdete pítkaokres Most:
Český Jiřetín, Litvínov (náměstí Míru), Most (Radniční ulice a třída Budovatelů)

okres Louny:
Blšany (náměstí), Krásný Dvůr, Louny (Bezejmenná ulice a Mírové náměstí), Podbořany (Masarykovo náměstí), Raná, Žatec (ulice Dvořákova, Nákladní, Stroupečská a Svatováclavská, náměstí Svobody)

okres Chomutov:
Chomutov (Školní ulice), Kadaň (ulice kpt. Jaroše a Mírové náměstí), Račetice, Radonice, Vilémov (Podbořanská ulice)