VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vánoční pečivo může zdražit až o 15 procent

Ústecký kraj /ANKETA/ - Stoupající ceny surovin tlačí hlavně na cukráře. Někde už museli o několik korun zdražit.

11.10.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník

Máslo je drahé. Pokud je tedy k dostání. Přesto kvůli němu pekaři zatím zdražovat nechtějí. Částečně proto, že místo másla používají margarín, částečně proto, že by museli upravovat ceny prakticky každý týden.

Vánoční pečivo by však kvůli stoupajícím cenám másla podražit mohlo, a to až o 15 procent. Do vánočního pečiva se totiž dává až 20 deka másla, u těch zastudena připravovaných je to i více než dvojnásobek.

„Na Litoměřicku se vánoční cukroví prodává průměrně za cenu 350 až 450 korun za kilo, takže odhaduji průměrnou novou cenu v rozmezí 400 až 520 korun,“ vypočítává Eva Kormundová z lovosického pekařství Vladimír John. Dodala však, že vyšší ceny si vzhledem k nízké koupěschopnosti lidí v regionu může málokterá firma dovolit.

Cenu másla bedlivě sleduje Petr Kohn, který má pekařství v litoměřické ulici 5. května. „Není problém jen s cenou, ale i s nedostatkem másla,“ upozorňuje Kohn, který máslo vnímá jako jednu ze základních surovin především při výrobě lineckého pečiva a dalších cukrovinek. Podle Kohna je o vánoční cukroví mezi zákazníky velký zájem. Nedokáže však zatím odhadnout, jak se nynější cena másla promítne na tom, za kolik bude na Vánoce cukroví nabízet. Surovina totiž může ještě více podražit, nebo naopak zlevnit. To v litoměřickém pekařství Kodys a Hamele cenu másla neřeší. Vánoční pečivo ve velkém nepřipravují, na běžný sortiment si vystačí s margarínem.

Nejen máslo

Naopak v děčínském pekařství U Onďase, které za své pečivo obdrželo několik ocenění, margarín jako náhražku nepoužívají. „Začali jsme používat desetikilové bloky másla, které jsou o něco levnější. V běžném pečivu tolik másla nepotřebujeme, něco jiného je to ale u vánoček. Kvůli máslu jsme však zatím nezdražovali. To bych musel ceny předělávat každou chvíli,“ říká Jiří Ondečko, pro kterého jsou mnohem větším problémem stoupající mzdy nebo rostoucí ceny jiných surovin. „Od začátku pečeme z dražších surovin bez náhražek. Je ale pravda, že pokud někdo používá margarín, zákazník to díky dalším přísadám nemá šanci poznat,“ dodává Ondečko.

Rostoucí ceny dopadnou především na cukráře, kteří mají největší spotřebu másla nebo smetany.

„My už jsme zdražit museli, protože zdražila vejce a smetana, která vylétla o desetikorunu na litr,“ krčí rameny Magdaléna Homolková z cukrárny Kamélie v Děčíně. Ta zvedla ceny přibližně o deset procent. „Dort, který stál dříve 32 korun, dnes stojí o dvě až tři koruny více,“ dodává Homolková.

Autor: Alexandr Vanžura, Jaroslav Balvín

11.10.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Firemní perníky
5

PF a loga z perníku jsou v kurzu. Sladké pozdravy posílají města i univerzita

Ilustrační foto.

Dokonalý předkrm odstartuje sváteční hostinu. Pošlete nám svůj nejlepší recept!

Vynalezl madlo, které zničí bakterie. Mohlo by zamezit epidemii žloutenky

Ústí nad Labem - Na svou speciální rukojeť získal Jiří Barczik patent.

Na pomoc rodině, které požár zničil byt, vyhlásí Most veřejnou sbírku

Most - Lidé mohou přispět převodem na účet a nebo hotově přímo do kasičky na Vánočních trzích.

Krajská zdravotní připravila pro návštěvníky nemocnic parkování zdarma

Ústecký kraj - Návštěvníci nemocnic Krajské zdravotní zaparkují od vánočních svátků po Nový rok zdarma.

OBRAZEM: Krampusové děsili v centru Mostu. Zdaleka nejen děti

Most /FOTO, VIDEO/ - Lidé mohli vidět asi čtyři desítky čertů. Letos se vydali delší trasou.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT