Hlavní drážďanský vánoční trh Štrýclmarkt začne ve čtvrtek 26. listopadu. Na náměstí Altmarkt zástupci radnice nakrojí tradiční vánoční drážďanskou štolu a roztočí se 14metrová krušnohorská vánoční pyramida, jeden ze symbolů saských vánoc zapsaný do Guinessovy knihy rekordů.

Do Drážďan jezdí na vánoční nákupy řada lidí z Mostecka. I letos musí počítat s tím, že v saské metropoli bude narváno. Štrýclmarkt se koná od roku 1434 a patří k nejoblíbenějším v Německu.

Stánky vánočních trhů v Drážďanech mají otevřeno i o nedělích. Obchody v centru Drážďan ale jen o jedné prodejní neděli, a to 6. prosince od 12 do 18 hodin.

Na Štrýcmarktu bude 250 vyzdobených stánků s vánočními pochoutkami a regionálními řemeslnými výrobky. Hlavní Štolová slavnost (Stollenfest) bude v sobotu 5. prosince.

„Centrum Drážďan očekává v den této slavnosti přes sto padesát tisíc návštěvníků," sdělila Susanne Gertoberens z Agentury pro mezinárodní marketing v Drážďanech.

Štrýclmarkt potrvá až do Štědrého dne do 14 hodin. Otevřeno bude každý den od 10 do 21 hodin. O dvě hodiny déle, to je do 23 hodin, bude Štrýclmarkt otevřen v pátek před třetím adventním víkendem (11. prosinec), kdy budou na vánočním trhu světelná show a magické bytosti v kostýmech.

Ve stánku turistických informací v severovýchodním rohu náměstí budou zdarma k dostání české vánoční brožury s informacemi o akcích ve vánočních Drážďanech.

Brožuru s užitečnými informacemi o nákupech v Drážďanech a s mapkou trhů najdete v elektronické podobě ZDE

Vánoční trhy budou v Drážďanech i na jiných místech, například na náměstí Neumarkt, kde trh s 60 historickými stánky začne 27. listopadu a bude v duchu 19. století, dále u kostela Frauenkirche a na náměstí Postplatz.

Parkování v centru je komplikované. Ceny parkování se v Drážďanech pohybují kolem 4 až 6 euro za tři hodiny parkování a jsou většinou omezeny maximální denní sazbou. Výhodné, ale delší je cestování do Drážďan vlakem.

Kdo nechce jet do Drážďan autem, může využít výhodnou jednodenní síťovou jízdenku Labe-Elbe. Jízda vlakem z Mostu do Drážďan a zpět stojí pro 5 osob celkem 400 korun. Jezdí se přes Děčín, kde se přesedá na přípoje do Bad Schandau a tam na přípoje do Drážďan.

Most začne 29. listopadu

Vánoční strom se rozsvítí na 1. náměstí v Mostě při tradiční oslavě, která bude 29. listopadu od 16 do 17 hodin. Před rozsvícením vánočního stromu vystoupí na náměstí Pavel Vítek s orchestrem a spolu s ním zazpívá pěvecký sbor Rozmar ze Základní umělecké školy F. L. Gassmanna v Mostě. Děti budou moci zaslat svá vánoční přání na místě bude připravena Ježíškova pošta. Akce je mezi lidmi velmi oblíbená a pokaždé zaplní celé náměstí.

Vánoční trhy na 1. náměstí v Mostě potrvají od 16. do 23. prosince a budou každý den od 10 do 16 hodin.

V Litvínově se vánoční strom rozsvítí 30. listopadu.