A právě tento region je jeho nejoblíbenějším místem v Ústeckém kraji. „Jsou odtud velmi dobře dostupné jak svahy Krušných hor, tak i vodní plochy umožňující rekreační aktivity. Konečně i vhodné prostory a vstřícný postoj k vybudování golfového hřiště u jehož zrodu jsem stál," vypráví vášnivý golfista.

NEPŘÍLIŠ SEŠLÝ A JEŠTĚ POUŽITELNÝ

Krajské volby 2016 Ústecký kraj.Zdroj: Deník/Iveta KöhlerováRodák z Litvínova prožil svá vysokoškolská léta v Pardubicích. Na sever Čech se vrátil v roce 1974 po promoci. Nastoupil jako lékař do nemocnice v Mostě, kde působil ještě před šesti lety. Nyní ho najdete v chirurgické ambulanci bílinské nemocnice.

Když se ho zeptáte na jeho věk, nejprve odpoví, že mu je už tolik, že to snad ani není slušné si to pamatovat. Nakonec připustí, že je snad nepříliš sešlý a ještě použitelný a prozradí, že mu je 67 let.

Saša Štembera je rozvedený a žije s přítelkyní. Má jednu dceru a raduje se také z vnuka a vnučky. Jak sám říká, nejoblíbenější zálibou mu vždy bylo jeho povolání lékaře chirurga a aktivity s ním spojené. Také hodně čte, má rád vážnou hudbu, operu a balet.

V LÉTĚ GOLF, V ZIMĚ LYŽOVÁNÍ

„Od mládí jsem pravidelně sportoval, ve volejbale, plavání, tenise, lyžování na závodní úrovni. V současnosti je mou prioritou golf a v zimě lyžování jak na běžkách, tak i na sjezdovkách," vyjmenovává své další koníčky.

K aktivní politice ho přivedl zájem o dění ve veřejném prostoru a možnost jeho ovlivňování. Jeho politická cesta vedla nejprve do zastupitelstva města Litvínov, kde prožil dvě volební období. Později se stal členem zastupitelstva města Mostu a Ústeckého kraje, kde působí i v současnosti.

Systém sociálních dávek potřebuje změnu

Každému lídrovi položíme pět stejných otázek. Na jednu odpověď mají maximálně 500 znaků.

Co je podle vás největším problémem Ústeckého kraje?
Problémem je devastace velké rozlohy kraje, který sloužil a slouží dále jako zdroj energetických surovin a chemického průmyslu. Výsledkem toho je vznik sociálně vyloučených lokalit a jejich expanze.

Jaké jsou priority vašeho programu?
Zastavit tento proces se všemi jeho důsledky. V současných legislativních mantinelech do této situace nemůžeme účinně vstoupit ani z pozice krajských kompetencí. Pokud se nezmění systém přidělování sociálních dávek a jejich vazba na pracovní aktivitu, povede byť i dobře míněná činnost zaměřená na udržení sociálního smíru jen k prohlubování rozporů a konzervaci stavu, který je jistě trvale neudržitelný.

Pokud se dostanete do vedení kraje, na co se zaměříte jako první?
Společným tlakem kraje, poslanců a senátorů za Ústecký kraj je třeba donutit vládu, která tento proces nastartovala, ke změně demotivujícího systému poskytování sociálních dávek. To je nutný předpoklad k tomu, abychom vůbec mohli uvažovat zda a kudy vede cesta ven.

Na jedné straně kraj trápí nezaměstnanost, na druhé chybějí kvalifikovaní pracovníci. Jak byste chtěl tento problém řešit?
V komunitě sociálně vyloučených lokalit je nezaměstnanost základním kamenem alternativní životní strategie založené na úplné závislosti na široce rozkročeném systému sociální podpory. Nezaměstnanost se zde stala normou, která je uvnitř posilována a mezigeneračně předávána. V současné době dospívá celá generace, která nemá pracovní návyky, ale ani nemá možnost se s nimi seznámit. Zaměření se na nejmladší generaci je zřejmě jediná možnost a má i dostatečnou přidanou hodnotu.

S kým byste byli ochotni vytvořit koalici v případě úspěchu? S kým rozhodně ne?
Politika na této úrovni je o vzájemné komunikaci a schopnosti hledat a nalézat společná řešení. Tedy s každým, s kým se prolne náš program.

Předvolební seriál Deníku. Kdo se představí? Sobota 17. 9. - Saša Štembera (Sev.)
Pondělí 19. 9. Leo Steiner (JsmePRO! Kraj 2016)
Středa 21. 9. Jiří Kulhánek (ODS)
Pátek 23. 9. Michal Kučera (TOP 09)
Pondělí 26. 9. Oldřich Bubeníček (KSČM)
Pátek 30. 9. Jaroslav Foldyna (ČSSD)
Pondělí 3. 10. Petr Urbánek (ANO)
Jak jsme vybírali lídry?
Postupně vám představíme sedm lídrů stran a hnutí kandidujících do zastupitelstva Ústeckého kraje. Do výběru se dostaly strany a hnutí zastoupené v současném zastupitelstvu a vstupující do voleb s vlastní kandidátní listinou a také další podle výsledků posledních voleb do parlamentu v Ústeckém kraji. Ve středu 5. října zveřejníme seznam všech lídrů.