Most - Po omezení venkovního pití alkoholu, regulaci heren a zákazu podomního a pochůzkového prodeje přichází nová vyhláška. Tentokrát nemá chránit lidi, ale budovu.

V okruhu stovek metrů od přestěhovaného kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě, který je národní kulturní památkou, bude vyhlášeno ochranného pásmo. Na chystané vyhlášce spolupracuje několik institucí. Chtějí památku chránit před rušivými vlivy. Kostel má zůstat cennou místní dominantou, na kterou je dobře vidět.

V ochranném pásmu má být například zakázaná stavba velkých výroben, antén, obřích reklam i solárních panelů. Správa kostela to vítá.

„O zřízení ochranného pásma v okolí kostela jsme žádali už před několika lety,“ sdělila kastelánka Ludmila Klimplová.

Zaměstnanci památky upozorňují na další problém. Provoz kostela ztěžují nejen zloději kovů, kteří berou třeba okapy, ale i hluk ze sousedního továrenského areálu, kde byl kdysi závod Rico a Karlovarský porcelán. Správě kostela vadí řinčení železa, které proniká do kostela a ruší koncerty i nahrávání. Do sběrny u kostela míří řada lidí s plnými vozíky a taškami.

Omezení má chránit rekreační a památkovou oblast i před hlukem, vibracemi a nepříjemnými pachy. Počítá s tím nový územní plán. „Oblast kolem kostela je velmi navštěvovaným místem,“ tvrdí radnice. Sousední podnikatelská zóna může zůstat, ale nemá růst do šířky, ani do výšky.