U venkovního vstupu do modlitebny Církve československé husitské na Zahražanech dnes v 17 hodin slavnostně odhalili  bustu Mistra Jana Husa.

Umělecký skvost z roku 1952 je dílem akademického sochaře V. F. Vinše. Mostečtí získali sochu darem od Náboženské obce Církve československé husitské v Teplicích. Tam ji při jedné návštěvě objevila Mostečanka Kateřina Poláková, zástupkyně pražské diecéze. Původně interiérová busta stála na dvoře domu a byla časem poškozená.

„Dát Mostu tohoto velikána bylo naším snem. Socha či busta Jana Husa v Mostě dosud nebyla," sdělil Mosteckému deníku Vladislav Vojtěch Hána, vikář Církve československé husitské v Mostě a Litvínově.

"Rozhodně si o českém národě a mosteckém obyvatelstvu nemyslím, že je ateistické, ale stále hledající. Věřím lidu českému, že nalezl svou pravdu, kterou si obhájí." Vladislav Vojtěch Hána, vikář

Památka se nejprve musela opravit a bylo třeba udělat podstavec. Církev sbírkou oslovila řadu přátel, sousedů a možných dárců z okolních ulic. A lidé přispívali, věřící i nevěřící. Jako kdyby v Mostě vznikalo malé Národní divadlo. Jména dárců budou vepsána do informativního textu u busty. „Velkou část peněz poskytla naše farnost společně s pražskou diecézí naší církve," dodal vikář.

Církev chce nabídnout školám přednášky. V současnosti probíhá výtvarná soutěž Mistr Jan Hus očima dětí. Všechny výtvory budou vystaveny v modlitebně a mladí výtvarníci budou odměněni.

O bustě

Jak se busta dostala do Teplic, nikdo neví. „Pátral jsem u dosud žijících farářů i tehdejšího vikáře, ale marně," sdělil Hána.

Na opravu pomáhali dílo připravit svými radami Romana Pavlíčková a Daniel Beňák ze Základní umělecké školy v ulici Moskevská.

Hledání místa nebylo podle vikáře složité. Církev se chtěla vyhnout vandalství a mít bustu pod kontrolou, a tak ji umístila před vstupem do modlitebny, která sídlí v oplocené vile. Venkovní vstup prošel rekonstrukcí, nyní je bezbariérový a se zábradlím. Pomáhali i odsouzení z mostecké probační služby.

Přečtěte si komentář Ivana Hoffmana Husova pravda