„Čekala jsem to," říká smutně osmatřicetiletá Petra ze sídliště Liščí Vrch (Sedmistovky). V nové aleji u bloku 710 dotované Evropskou unií někdo urval několik stromů. „Je to neskutečný. Mohlo to tu být hezčí. Zeleně je tu málo, a teď ještě tohle… Je to o lidech," dodává Petra.

„To musel být blbec," volá nad pahýly z balkónu starší muž, který by s vandalem neměl slitování. „Já ho neviděl, ale na trávě byla rozbitá flaška od piva."

To, že byl vandal opilý, si myslí více lidí. Stromy musel zničit v noci z pátku na sobotu. Poškození už řeší radnice. Ta hovoří o čtyřech stromech. „Budou nahrazeny novými," řekla Mosteckému deníku mluvčí radnice Alena Sedláčková.

K vandalství došlo pár týdnů po sporu města s místními kritiky výsadby, kteří si stěžovali, že nové stromy jsou moc blízko domů, a žádali jejich odstranění (více zde). Radnice po dubnové schůzce s protestujícími u bloku 701 část stromů nechala vykopat.

V alejích se v pondělí válely na zemi větve odštípnuté ze stromů, i z kvetoucích mladých sakur. Není to dílo vandala, ale firmy, která novým stromům tvaruje korunu. Úpravy potrvají do konce května a jsou součástí revitalizace zeleně za více než tři miliony korun. Stromů bylo vysázeno 442.