Program jednání najdete ZDE.

17.00

Zasedání končí.

16.55

Jan Syrový (SMM) upozornil, že z Mostu zmizela kancelář firmy ČEZ. Zákaznické služby pro ČEZ vykonával smluvní partner. Syrový doporučuje vedení města, aby vstoupilo s energetickým gigantem do jednání, aby lidé nemuseli jezdit do kanceláří v jiných okresech. Primátor uvedl, že radnice bude s firmou ČEZ jednat.

16.48

Luboš Pitín (SMM) chce podrobnosti ke změnám v orgánech Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova a Technických službách města Mostu. Primátor Jan Paparega uvedl, že Bronislav Schwarz (poslanec a lomský radní za Severočechy.cz) rezignoval na posty v obou společnostech. Schwarz byl předsedou obou představenstev.

16.40

Primátor Jan Paparega po přestávce obnovil jednání. Náměstkyně primátora Markéta Stará podala návrh vyhlášky na stanovení školských obvodů. Spádová oblast některých škol (1.ZŠ, 7.ZŠ a 10.ZŠ) se rozšíří o okolní obce (Korozluky, Svinčice, Sedlec, Lužice, Patokryje, Skršín, Malé Březno, Havraň, Lišnice, Polerady, Volevčice).

16.20

Je dvacetiminutová pauza na občerstvení.

Rozhovor před zahájením zasedání. Alena Dernerová - Jan Paparega.Zdroj: DENÍK/Martin Vokurka

16.04

Irena Čapková (SMM) kritizuje navrženou směnu pozemků mezi městem a podnikatelem a bývalým radním Jiřím Zelenkou (SevM).  "K čemu nám budou trávníky? To na nich budeme pěstovat brambory?" ptá se radních Čapková. Směna se týká pozemků v hodnotě 8,4 milionu korun. Podle náměstka primátora Marka Hrvola (SevM) je cílem směny zcelení pozemků města a komplexní majetkové vypořádání. Podle opozice se město zbavuje užitečnějších ploch a získá horší. "Poškozujeme město," řekl Luboš Pitín (SMM). Navrhuje prodej, ne směnu. Podle Pitína získá město pozemky, které ho budou zatěžovat. Návrh Pitína nebyl schválen. Většina zastupitelů schválila směnu (29 pro, 10 proti, 1 se zdržel).


15.59

Mostecké zastupitelstvo po krátké diskuzi schválilo většinou hlasů návrh městského rozpočtu na rok 2017. Městem proteče více než miliarda korun, většina budou běžné výdaje na chod radnice, MHD a dalších městských služeb včetně škol. Na nové investice si politici vyhradili 117 milionů korun. Rozpočet nepodpořila opozice. „V rozpočtu je málo investic do majetku města," uvedl Luboš Pitín (SMM). Opozice by uvítala peníze třeba do rozšíření parkovacích ploch. Podle náměstka primátora Marka Hrvola (SevM) nejsou v rozpočtu dotační akce. Pokud stát či EU schválí další městské projekty, počet investic se může až zdvojnásobit. „Investic bude mnohem více, než vidíme v rozpočtu," dodal Hrvol. Pro rozpočet hlasovalo 29 zastupitelů, tři byli proti, osm se zdrželo. Radní Karel Novotný (ČSSD) před hlasováním upozornil, že finanční výbor návrh rozpočtu na rok 2017 doporučil ke schválení.

15.43

Zastupitelé diskutují o návrhu rozpočtu (najdete ho ZDE). Hana Jeníčková (SMM) navrhuje zrušit milionový plán přebudovat ulici Radniční, aby byla obousměrná, a navrhuje dát peníze na něco jiného. Už v době, kdy se stavěl Central, byli odpůrci "zobousměrnění", upozornila opoziční politička. Podle ní je nejdůležitější, aby tato část města bylo dopravně co nejklidnější.

15.31

Opoziční zastupitelka Hana Jeníčková (Sdružení Mostečané Mostu) požádala městskou radu, aby do příštího jednání předložila zprávu o řešení situace ve Stovce. Touto tzv. sociálně vyloučenou lokalitou se zabývá pracovní skupina, ve které jsou zástupci radnice, úřadu práce i policie. Letos se množily stížnosti, že ze Stovky se stává druhý Chánov. Například SBD Krušnohor vyzval obyvatele, aby zasílali družstvu negativní zkušenosti s problémovými nájemníky.

15.28

Zastupitelé vzali na vědomí petici za záchranu autodromu. Tato petice spojila příznivce areálu, kteří nesouhlasí s výtkami kritiků a nepřejí si omezení - více ZDE. Část obyvatel Souše odešla ze sálu.

15.20

Obyvatelka Souše, která patří mezi starousedlíky, kritizuje v diskuzi občanů nadměrný hluk z autodromu. "Z autodromu se stala testovací dráha a nastalo doslova peklo," říká do mikrofonu na řečnické tribuně. Upozorňuje, že lidé ze Souše nechtějí areál zrušit, ale chtějí jen žít v klidu. Nyní podle ní nemohou, protože hluk je omezuje. Provoz na autodromu je podle Mostečanky rušivější než dříve. Sklidila potlesk svých sousedů, kteří jsou také v sále.

15.14

V sále je 39 zastupitelů ze 45. Začíná diskuze občanů. Primátor upozornil, že na návrhu protihlukové vyhlášky pracuje ještě tým expertů. Text vyhlášky mají mít zastupitelé na stole v únoru 2017. Občan Luděk Prošek opět protestuje proti chystané výstavbě spalovny odpadků v Komořanech u Mostu. Chce vědět, jaký je postoj města k projektu. Dodal, že krajské zastupitelstvo bude projednávat petici proti výstavbě s 1200 podpisy. "Většina podepsaných je z Mostecka," upozornil Prošek. 

15.10

Od 1. ledna 2017 bude tajemnicí magistrátu Jana Čejková, krajský úřad to schválil, informoval primátor Jan Paparega (Severočeši Most). Čejková, vítězka výběrového řízení, je dlouholetou vedoucí pracovnicí na radnici. Nyní je ve funkci zástupkyně tajemníka. Jiří Mysík odešel do důchodu.