Je to pokračování dlouholetého trendu, se kterým rostou i výdaje na městskou policii.

„Počet strážníků je potřeba navyšovat," sdělila náměstkyně primátora Hana Jeníčková.

Kriminalita na Mostecku loni výrazně vzrostla, hlavně počet krádeží. Mostecká radnice argumentuje tím, že situace není jednoduchá a že strážníci z části suplují práci státní policie.

Městská policie by podle schváleného rozpočtu měla letos stát přes 57 milionů korun, z toho na mzdy jejího personálu radnice vydá přes 44 milionů. „Práce městské policie je pro občany nepostradatelná," hájí strážníky jejich mluvčí Ilona Kozlová.

Posílení městské policie není jen reakcí na bezpečnostní situaci ve městě, ale je to i politická záležitost. Je to součást volebního slibu Sdružení Mostečané Mostu, které řídí radnici. Sdružení v roce 2010 slíbilo, že počet strážníků zvýší o deset do roku 2014. „Možná, že jich bude potřeba ještě o něco více," sdělil loni na podzim výkonný sekretář sdružení František Ryba.

Před osmi lety měl Most 73 strážníků, před pěti lety již 80. Rostly také výdaje. Zatímco v roce 2008 stála městská policie 43 milionů, v roce 2012 přes 50 milionů. Zároveň ale výrazně vzrostl počet zadržených zločinců a odhalených přestupků.