„Prodej knih tvoří menšinu našich aktivit. Je to ale důležitá součást, jelikož ostatní aktivity od skladování, přes provoz knižní záchranky až po podporu mladých autorů, je třeba z něčeho financovat,“ uvádí zakladatel projektu Knihomilové Igor Dostál. Zachraňuje starší knihy před cestou do sběru a s jejich pomocí pomáhá tam, kde je to potřeba.

Zdravotní středisko v ulici Albrechtická na sídlišti Výsluní (Šestistovky) v Mostě od éry socialismu chátrá a vyprazdňuje se.
Nebude to žádná ubytovna, brání se nařčení majitel zdravotního střediska v Mostě

S tzv. knižní záchrankou jezdí Knihomolové po celé republice a bezplatně odváží knihy od lidí, kteří by je jinak vyhodili. Podle Dostála je obvykle lidé volají k pozůstalostem. "Často jezdíme i do knihoven či antikvariátů. Se záchrankou najezdíme ročně tisíce kilometrů opravu po celé republice," dodává.

Knihotrhy, které budou poprvé také v Mostě, vznikly zcela náhodou a přirozeně se rozrostly do současné podoby. Z každé prodané knihy vždy putuje 20 korun (což je někdy i polovina ceny) na dobrou věc. Knihomilům se tímto povedlo rozdělit mezi handicapované děti, zvířecí útulky a malé neziskovky už více než 300 tisíc korun.