„Není to o tom, že bychom na sraz přímo zvali motorkářské skupiny. Nepřijedou žádní Noční vlci nebo Hells Angels, jak už jsem se doslechl, ale ten, kdo má motorku a rád jezdí,“ řekl lomský radní Bronislav Schwarz, který má organizaci akce na starosti.

Radnice by memoriálem ráda nahradila někdejší tradiční pouť. Už teď se ví, že by měli dorazit majitelé nablýskaných „mašin“ z Karlovarska, ze Sokolova. Chybět nebudou milovníci motorek z nejbližšího okolí. Na sraz se jich dosud přihlásilo na 150. Memoriál je i srazem automobilových veteránů. S těmi jejich majitelé dorazí například z Loun, Litvínova a budou k vidění i pěkné vozy lomských sběratelů. Aut by měla dorazit asi padesátka.

Memoriál se uskuteční až 25. května, ale je připomínkou události z konce II. světové války, konkrétně ze 17. dubna roku 1945. Ten den se totiž na zdejším nebi, které bylo v posledních dvou letech velice navštěvované spojeneckými bombardéry, objevily dvě americké stíhačky typu P – 47 Thunderbolt. Byli to pověstní kotláři, kteří měli zálusk na právě projíždějící vlak. Jenže jeden ze strojů byl obsluhou kanónu protiletadlového dělostřelectva, umístěného na plošině vlaku, zasažen a havaroval poblíž Lomu.

Ilustrační foto.
Povedená čtveřice ukradla z firmy na Mostecku svíčky za 58 tisíc korun

Pilot, kterým byl 21letý John Halstead Banks III., rodák ze státu Delaware, se sice zachránil na padáku, ovšem po dopadu na zem se stal obětí lynče německého obyvatelstva města.

Pro ztýraného letce si přijela eskorta Schupo z nedalekého Oseka, která s mladým Američanem neměla slitování. Jeden z německých policistů jej zastřelil. Banks byl poté odvezen na osecký hřbitov a za jeho zdí pohřben. Přesné místo, kde skončil život příbuzného, se členové rodiny prakticky dozvěděli až v roce 1995 při návštěvě Lomu a Mostu.

Pátrání po totožnosti

Pilotovu sestru v USA vypátral předseda Severočeského leteckého archivu Karel Otto Novák. „Trvalo to přes tři roky, než se přes několik organizací amerických válečných veteránů nejdříve povedlo vypátrat skutečnou totožnost pilota, protože původně bylo jeho jméno zkomoleno. Namísto Banks se tvrdilo Blanks a navíc někteří lidé hovořili o tom, že to měl být Angličan a ne Američan,“ zavzpomínal na pátrání před desetiletími Novák. Do Lomu v roce 1995 dorazila Banksova sestra Betty se svými dvěma dcerami. Pilotovu válečnou oběť připomíná pomník u Městského úřadu v Lomu už od roku 1993.

Letecká záchranná služba DSA v akci.
Záchranářský vrtulník musel nouzově přistát na louce u Mostu

Při memoriálu J. H. Bankse, jak se oficiálně městská akce jmenuje, je přichystána například spanilá jízda dlouhá asi dvacet kilometrů. Chybět nebudou motorkářské soutěže, vystoupení skupiny historického šermu, hod pneumatikou, jízda pomalosti, štafetové pití piva na ex, soutěž v páce nebo akrobatická show. Konat se budou i koncerty, při nichž zahrají a zazpívají skupiny VíVar a Hardox.