Jen na drobné elektro

Tři červené kontejnery jsou od minulého týdne v Litvínově. Lidé se mohou jejich prostřednictvím zbavovat drobných vysloužilých elektrických zařízení.

„Na základě smlouvy byly ve čtvrtek 10. května v ulicích města Litvínova instalovány tři červené kontejnery na odběr baterií a drobného elektrozařízení, jako jsou např. kalkulačky, rádia, drobné počítačové vybavení, telefony, elektronické hračky a podobně. Do kontejnerů nepatří televizory, počítačové monitory, zářivky, úsporné žárovky, velké a malé domácí spotřebiče jako např. ledničky, pračky, chladničky a podobně. Tento odpad odebírají sběrné dvory," říká k novince v Litvínově Gabriela Soukupová z městského úřadu.

„Staré spotřebiče v sobě mají nebezpečné i využitelné materiály. Díky jejich třídění a recyklaci se daří chránit životní prostředí před kontaminací nebezpečnými látkami a současně se šetří přírodní zdroje. Litvínov má tři kontejnery k jejich zpětnému odběru, pro které jsme vybrali stanoviště na parkovišti ve Školní ulici, na PKH před sportovní základní školou a jedno v Hamerské ulici. Do konce roku bychom měli dostat další tři kontejnery. Je to nová služba pro občany, kteří se mohou elektrozařízení zbavit rychleji v místě svého bydliště a nemusí tak do vzdálenějšího sběrného dvora," dodal místostarosta Karel Linhart.

Dobré podmínky pro třídění odpadů mají nyní podle tamějších radních obyvatelé Meziboří. Vloni tam přibyla tři kompletní stanoviště na tříděný odpad, takže má město v současnosti celkem 18 podobných stanovišť. „Celkově do konce roku 2011 mělo být na území Města Meziboří rozmístěno 15 separačních nádob na sběr skla, 15 nádob na sběr plastů a 15 nádob na sběr papíru. Tato skutečnost byla tedy splněna," uvedl Miroslav Dundr, vedoucí odboru výstavby, majetku a životního prostředí.

Také v Meziboří se mohou lidé ekologicky zbavit staré elektroniky. V loňském roce se město zapojilo do unikátního projektu „Zelená obec" a získalo certifikát, který ho opravňuje používat toto logo. V rámci tohoto projektu poskytuje svým občanům možnost zbavit se vysloužilých elektrospotřebičů prostřednictvím sběrného boxu. Sběrný box je umístěn v prostorách Městského úřadu v Meziboří.

Kontejnery jsou pryč

V loňském roce město zrušilo velkokapacitní kontejnery a rozšířilo činnost sběrného dvora. „Obávali jsme se vzniku černých skládek, to se ale nestalo. Do sběrného dvora přichází uložit odpad v průměru pět lidí denně. Nejmenší pohyb na sběrném dvoře je během víkendu. Většinu velkoobjemového odpadu si lidé schovávají na sběrové soboty. Ty probíhají dvakrát ročně už 14 let a pokaždé sebereme zhruba 30 tun odpadu," uvedl vedoucí technických služeb Pavel Esop.

Poslední sběrová sobota se konala v polovině dubna. Celkem byly na skládku Celio ze sběrové soboty odvezeny dvě tuny dřeva a přes 23 tun objemného odpadu.

S červenými kontejnery se včera seznamovali Mostečané na osvětové akci na 1. náměstí. V Mostě je 12 nádob na elektrospotřebiče. Jsou součástí kolektivního sběrového systému Asekol. (oh, vok, mch, ema)