Radnice už souhlasila, ve druhé polovině roku musí kývnout ještě ministerstvo školství. Nepředpokládá se však, že by se tak nestalo. Je tedy téměř na sto procent jisté, že v Litvínově bude nová základní škola. Otevřít ji chtějí provozovatelé školky s názvem Jeřabinka, která ve městě funguje rok a v níž se razí takzvaná waldorfská pedagogika.

Výuka ve škole by byla založená na stejných principech. „Jedná se o pedagogický směr rozšířený po celém světě. Snahou je rozvíjet jedinečný potenciál každého dítěte individuálně. Výuka nestojí tolik na učebnicích, důraz je kladen na učení se prožitkem. Děti jsou hodnoceny slovně, předmětem hodnocení je jejich individuální pokrok za uplynulé období. Mylné je ale tvrzení, že by výuka neměla žádná pravidla," řekla Zuzana Štěpánová, zakladatelka Jeřabinky.

Ke zřízení základní školy, která by se otevřela v září 2017, ji vede právě ohlas na školku. „Rodiče jsou spokojení. Chtějí proto pro své děti další vzdělávací stupeň stejného charakteru. Proto jsme se rozhodli usilovat o otevření školy. Pochopitelně do ní ale může nastoupit i dítě, které nechodilo do waldorfské školky. Hned po otevření Jeřabinky projevilo zájem o zápis svého dítěte do základní školy několik rodičů, kteří třeba z důvodu zvykání dětí na nové prostředí mateřinku měnit nechtěli," pokračovala.

Školné v Jeřabince činí tři tisíce měsíčně. Kolik by rodiče platili ve škole, zatím není jasné. „O tom jsme ještě nerozhodli, rozhodně by to však mělo být méně než ve školce," podotkla Štěpánová. Otazník visí i nad adresou základní školy. Zázemí je nyní předmětem jednání. „Uvažujeme o tom, že bychom zrekonstruovali prázdnou budovu ve Smetanově ulici, kde dříve byl okresní soud a poté škola," uvedla Štěpánová.

„Představa, že bychom té budově znovu vdechli život, se pro nás stává srdeční záležitostí. To také plně koresponduje s důrazem na regionální orientaci školy. Chceme totiž, aby naši absolventi převzali zodpovědnost za náš kraj a jednou se sem chtěli vracet. Do doby, než by rekonstrukce budovy proběhla, bychom byli v přechodných prostorech. Uvidíme. Teď se o tom opravdu teprve jedná."

Jisté každopádně je, že v každém ročníku bude jedna třída. „Nejprve plánujeme první třídu a pak postupně každý rok další ročník. V každé třídě bude maximálně dvacet dětí," nechala se slyšet Zuzana Štěpánová.