Na programu měli účastníci řadu workshopů, přednášek a lekcí. "Několik lidí přijelo na celých deset dní, někteří si vybrali z nabídky, co je zajímalo," uvedla Klímová. Převládala zejména mládež, nejstaršímu účastníkovi bylo 40 let.

Tábor v Jiřetíně je součástí programu Škola občanské iniciativy, kterou pořádá Hnutí Duha. "Letní kurz zahrnuje z části program, který shrnuje to, co se učí začátečníci obvykle během čtyř víkendů, tedy jakési minimum aktivního občana, další je téma ochrany klimatu a poslední část tvoří přímá pomoc obci," uvedla Klímová. "Protože se teď jedná o limitech, rozhodli jsme se, že tábor uspořádáme přímo v Jiřetíně," vysvětlila.

Limity těžby uhlí chrání obce za nimi před zbouráním. O jejich zachování či prolomení by měla teď rozhodnout vláda. Ve hře je kromě zachování současného stavu, který by znamenal po roce 2022 ukončení těžby na lomu ČSA a propouštění havířů, prolomení limitů na dole Bílina nebo prolomení na Bílině a částečně na ČSA. Třetí varianta by už pro Jiřetín představovala bourání, a to asi 170 domů. Při poslední možnosti, kterou je úplné prolomení limitů, by padl celý Horní Jiřetín a sousední Černice. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) nedávno navrhl prolomit limity na Bílině a rozhodnutí o ČSA odložit o pět let.

Zaměřit program tábora na změny klimatu se pořadatelé rozhodli v souvislosti s konáním konference OSN, která se uskuteční na podzim v Paříži. Ministři životního prostředí Evropské unie v březnu potvrdili záměr společenství snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů o 40 procent proti úrovni z roku 1990.
fir snm