Inspekce na nebezpečnou potravinu přišla při úřední kontrole. Šlo o balené kuřecí prsní řízky Vocílka. "V potravině byla zjištěna přítomnost patogenní bakterie Salmonella Infantis, která může způsobit onemocnění zvané salmonelóza," uvedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce na svých webových stránkách.

V kuřecím mase inspekce zjistila salmonellu.Zdroj: SZPISalmonelóza je onemocnění, pro které jsou typické prudké průjmy, často spojené s horečkou, zvracením a schváceností. Salmonela může vážně ohrozit hlavně malé děti a starší či nemocné osoby. Zdrojem nákazy jsou zvířata a jejich produkty, jako je právě maso a vejce. K přenosu na člověka dochází kontaminovanými potravinami, které před konzumací neprošly dostatečnou tepelnou úpravou, například u salámů, sekané či tlačenek, nebo při nedodržení řádných technologických postupů u jejich přípravy, například v případě majonézy, zmrzliny nebo pomazánky. Rizikovým obdobím pro onemocnění salmonelózou jsou letní měsíce, kdy se potraviny rychleji kazí.

Mohlo by vás zaujmout: Havraň stihla do silvestra vylepšit kulturní dům. Podívejte, jak uvnitř vypadá

Zdroj: Deník/Martin Vokurka