„Stamiliónová dotace od ministerstva pro místní rozvoj přímo podpořila vznik 245 nových míst,“ uvedla krajská mluvčí Magdalena Hanáčková. Program využilo 59 podnikatelů, kteří zaměstnali 214 lidí, ale také 16 obcí a institucí, které daly práci dalším 31 lidem.

Dalších 50 milionů korun vyčlenilo pro Ústecký kraj ministerstvo práce a sociálních věcí. Ty kraj využívá na podporu mladých absolventů a handicapovaných lidí na trhu práce. Dva projekty zaměřené na pomoc těm, kteří mají problém s hledáním zaměstnání, odstartovaly na začátku září.

I přes mírný pokles v posledních měsících panuje v Ústeckém kraji stále nejvyšší nezaměstnanost v zemi. Bez práce bylo v regionu na konci října více než 60 tisíc lidí, z toho na Mostecku necelých deset tisíc. 

Pomoc pro čtyři stovky lidí

„Na program podpory mladých, do něhož by se mělo zapojit 290 lidí, je určeno 10,7 milionů korun. Druhý projekt Handicap nám nevadí si vyžádá 8,3 milionů korun. Už nyní víme, že se do něj zapojí nejméně 105 lidí oproti předpokládaným 90 osobám,“ přiblížila Hanáčková.

Projektů se zúčastní studenti posledních ročníků partnerských středních škol na Litvínovsku, Mostecku, Roudnicku a Děčínsku, ale i handicapovaní z okresů Chomutov, Teplice a Most.

Peníze na školení, rekvalifikace a vznik pracovních míst shání v regionu řada organizací, které společně uzavřely loni v září Pakt zaměstnanosti. Zapojena je v něm kromě Ústeckého kraje také hospodářská komora či Univerzita Jana E. Purkyně v Ústí nad Labem. „Ve spolupráci a shánění dotací budeme pokračovat i nadále,“ dodala Hanáčková.

Pakt zaměstnanosti podpoří také poradenské centrum, které se má v listopadu otevřít v Mostě. Podobná pracoviště už fungují v Ústí nad Labem a Děčíně.