Krajští radní na stipendijní program pro nadcházející akademický rok vyčlenili 1,25 milionů korun. „Pro první zkušební rok by to mělo stačit. Nevíme, kolik se přihlásí lidí, zájemci ale jsou," prozradil hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

Důležité je podle něj hlavně to, aby se studenti pečlivě seznámili s podmínkami programu. „V kraji totiž musí odpracovat tolik let, na kolik jim bude poskytnuto stipendium. Doba se ale začne počítat až po získání atestace," zdůraznil Bubeníček.

Nový program je určen pro absolventy prvních ročníků všeobecného lékařství, zubního lékařství a farmacie. Zubaři, kteří nepotřebují atestaci, si povinnou dobu budou moci odpracovat hned po ukončení studia.

Lékaři budou moci nastoupit do jakékoliv nemocnice v kraji včetně městských či soukromých zařízení, která o absolventy projeví zájem. „Chceme řešit problém nedostatku lékařů v kraji jako takovém, nejen v našich zařízeních," vysvětlil náměstek hejtmana Stanislav Rybák.

Chybí hlavně zubaři

V celém kraji podle něj nejvíc chybí zubaři. V roce 2013 na jednoho zubaře připadaly skoro dva tisíce lidí. Odborníky postrádá také záchranka a nemocnice. Za několik let by mohl nastat problém i s praktickými lékaři. „Jejich věkový průměr je hrozivý," podotkl Stanislav Rybák. V roce 2013 byl průměrný věk všeobecných lékařů 54 let, lékařů pro děti a dorost dokonce 56 let.

Nedostatek lékařů trápí i další kraje. „Lékaři chybí v celé zemi, zejména v řídce osídlených, příhraničních a horských oblastech, ale i tam, kde je více nepřizpůsobivých občanů," uvedl předseda Svazu měst a obcí (SMO) Dan Jiránek.

Řešení prý není jen na ministerstvech, ale i na krajích a pojišťovnách. „Například už při uzavírání smluv s lékaři by se mohlo regulovat jejich rozmístění v území. Pojišťovny by zase mohly bonifikovat lékaře, kteří budou působit v méně atraktivních oblastech," upřesnil místopředseda SMO Jan Mareš. Další možností jsou dotace na vybavení ordinací a náklady související s dopravní obslužností.

S nabídkou stipendií už Ústecký kraj oslovil Univerzitu Karlovu. Program chce nabídnout i na lékařských fakultách v jiných městech.
Do stipendijního programu se mohou hlásit mladí lidé z jakékoliv vysoké školy v republice. I ti, kteří žijí mimo Ústecký kraj. Žádost je třeba poslat do 30. září poštou na adresu Krajského úřadu Ústeckého kraje nebo elektronicky na epodatelna@kr-ustecky.cz. Formulář je k dispozici na webu kraje. K žádosti je třeba přiložit ověřený doklad o trvalém bydlišti v ČR, potvrzení o studiu a motivační dopis.
Pro získání stipendia musí uchazeči podepsat smlouvu. Pokud ji vypoví, peníze od kraje budou muset vrátit.