Levné byty a často bezhlavá privatizace v 90. letech je podle Bubeníčka jednou z příčin, proč v Ústeckém kraji přibývá sociálně vyloučených lokalit. Za prioritu považuje vzdělávání. "Musíme lidi donutit, aby posílali děti do školy. Musí na to být vázané peníze. Zkrátka, pokud nepošlete děti do školy, dostanete méně. Pokud nebudou mít vzdělání, budou stále na okraji společnosti. A bude to stejné i za 20 let," řekl Bubeníček. Za nezbytnou považuje i změnu sociální politiky státu tak, aby se lidem nevyplatilo zůstávat dlouhodobě na sociálních dávkách.

Od spolupráce s agenturou si slibuje pomoc pro kraj. "S agenturou spolupracuje řada měst. Každý kousek, který se podaří, bude jedině dobře," doplnil hejtman. Spolupráci s agenturou navázal loni Děčín, nově také Chomutov. Obě města se zapojila do takzvaného koordinovaného přístupu, s jehož pomocí by mohla dosáhnout na dotace.

Podle mluvčího chomutovské radnice Jana Rödlinga pomůže agentura v první fázi například s mapováním problémových lokalit. "Agentura bude podporovat město i při získávání prostředků na konkrétní projekty. Může jít například o posílení sociálních služeb, rekonstrukce bytů pro sociální bydlení, vznik komunitních center, projekty podpory zaměstnanosti nebo podporu škol pro práci s žáky ze sociálně znevýhodněného prostředí," řekl Rödling. Podle něj by se agentura měla zaměřit především na sídliště.

Podle analýz z loňského roku se počet sociálně vyloučených lokalit v Česku za posledních deset let zdvojnásobil, je jich přes 600. Nejvíc v Ústeckém a Moravskoslezském kraji.