Schola Humanitas, která je známá svým zaměřením na životní prostředí, je teprve třetí školou, která se tímto přívlastkem honosí. „Je to zejména ocenění práce našich kantorů, kteří dokážou dostat žáky na nějakou úroveň. Moc si toho vážím. Je to určitá známka kvality," řekl ředitel školy Ladislav Turbák.

Pro získání titulu musela „Humanitaska" splnit několik podmínek. Zástupci univerzity se zajímali například o kvalitu výuky, vybavení laboratoří nebo o dosažené úspěchy studentů.

„Co se litvínovské Scholy Humanitas týká, vyzdvihl bych hlavně široký záběr a také umění věnovat se nadaným studentům. Nám se na univerzitě už celá léta osvědčuje, že věnovat se talentům se vyplácí," uvedl děkan přírodovědecké fakulty Jaroslav Pavlík.

Hlavní smysl titulu bude spočívat v nejužší možné spolupráci. Studenti Scholy Humanitas budou mít možnost již během studia na střední škole pracovat na projektech přímo s fakultou. Ti nejpilnější by navíc nemuseli dělat přijímací zkoušku na přírodovědeckou fakultu.

Schola Humanitas už je také Fakultní školou Přírodovědecké fakulty Karlovy univerzity v Praze a Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.