„Z pohledu České republiky je tato smlouva dalším krokem k posílení bezpečnosti a stability dodávek ropy. Smlouva umožní přepravu ropy po chorvatském úseku ropovodu Adria, který by mohl být v budoucnu využit jako alternativa ke stávajícím přepravním cestám," řekl Andrzej Modrzejewski, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Unipetrol.

Ropovod Adria vede z ropného terminálu Omišalj na chorvatském ostrově Krk, přes Chorvatsko a následně severní větví do Maďarska a na Slovensko, kde se v Šahách napojuje do ropovodu Družba.

Východní část ropovodu zásobuje Bosnu a Hercegovinu a Srbsko.

Společnost Jadranski Naftovod se zabývá nepřetržitou dopravou ropy pro rafinérie v Chorvatsku, Srbsku, Bosně a Hercegovině a Maďarsku.

Zároveň ukládá ropu a ropné produkty pro významné světové ropné společnosti. „Doprava ropy pro společnost Unipetrol pro nás znamená novou obchodní příležitost. Společnost Jadranski Naftovod Unipetrolu poskytne bezpečnou a spolehlivou přepravu různých druhů ropy. Doufáme, že se v budoucnu naše vzájemná spolupráce v oblasti přepravy a skladování ropy ještě prohloubí," řekl Dragan Kovačević, předseda představenstva společnosti Jadranski Naftovod.

Smluvní podmínky pro přepravu ropy byly se společností Jadranski Naftovod uzavřeny na tři roky. Ropovodem lze zásobovat jak rafinerii v Litvínově, tak v Kralupech.