Od 3. září do 30. září tak bude přerušen provoz celého petrochemického areálu a proběhne jeho údržba a modernizace. Celkové náklady dosáhnou 180 milionů korun. Postupné utlumování výrobního procesu začalo už včera.

„Stavba nové kotelny pro etylenovou jednotku dospěla do fáze, kdy musíme zajistit její připojení na stávající technologii etylenové jednotky. Realizace napojovacích bodů je nejdůležitějším úkolem naplánované technologické odstávky. Tu využijeme k provedení údržby a modernizace všech výrobních celků v petrochemickém areálu,“ vysvětlil Luboš Bernard, vedoucí výrobního týmu etylenové jednotky skupiny Unipetrol.

Ilustrační foto.
Při Celosvětovém úklidovém dni vyrazí s pytli sbírat odpadky i na Mostecku

Během odstávky dojde na etylenové jednotce kromě zřízení napojovacích bodů pro novou kotelnu k instalaci nového operátorského rozhraní velínu, k výměně několika potrubních tras a pravidelnému čištění technologického zařízení. Nejdůležitější součástí odstávky bude instalace inteligentního vypínacího systému, který v případě výpadku napájení zajistí řízené odstavování velkých spotřebičů elektrické energie. Instalací dojde k posílení bezpečnosti provozu petrochemického segmentu.