K havárii autobusu jedoucího od Loun na Prahu došlo dnes, ve středu 9. března, krátce po osmé hodině ráno na silnici I/7 mezi Sulcem a Panenským Týncem. Vozidlo dostalo zřejmě na namrzlé vozovce na konci čtyřporudového obchvatu Sulce smyk a skončilo mimo komunikaci. Autobus, který vezl děti, se převrátil na bok.

Podle zjištění Deníku autobus jel z Vejprt na Chomutovsku a vezl děti na výlet na Pražský hrad. 

Vrtulníky kvůli mlze neletí

Podle policie v autobusu cestovalo 45 lidí, z toho 41 dětí. Zraněných jsou čtyři desítky. Kolem pěti by mělo být těžších, deset středních, u dalších se jedná o lehká, jako jsou oděrky a potlučení. "Zraněných je 36 dětí a čtyři dospělé osoby. Jde o škálu zranění od lehkých po závažná. Zraněné transportujeme do nemocnic v Motole, Slaném, Žatci, Rakovníku, Mostě, Litoměřicích a v Kladně," řekl mluvčí záchranné služby Prokop Voleník. Kvůli nepřízni počasí nemohly vlétnout pro zraněné vrtulníky.

"Když jsme přijeli na místo, děti byly vypadané z vozu a ležely nebo byly rozmístěné různě v okolí autobusu," uvedl velitel zásahu, hasič David Kolář z jednotky ve Slaném.

Na místo přijeli i záchranáři z Prahy

Na místo se sjely záchranné složky včetně několika jednotek hasičů. Zdravotnická záchranná služba vyhlásila mimořádnou událost, na místě zasahovalo 14 posádek z Ústeckého a Středočeského kraje a jedna z Prahy. Mluvčí pražské záchranky Jiřina Ernestová řekla, že záchranná služba vyslala k nehodě vůz ATEGO, který pojme až osm lidí, kterým může poskytnout tepelný komfort a zázemí. Podle ní středočeští záchranáři poslali na místo dvě sanitky ze Slaného. 

Šlo o autobus Dopravního podniku měst Chomutova a Jirkova, který však měla pronajatý dopravní společnost Logistic EURO BUS, s.r.o. z Jirkova. Její jednatel Pavel Šams Deníku potvrdil, že vezli děti z vejprtské základní školy na výlet do Prahy. Sám vyrazil na místo okamžitě poté, co se o nehodě dozvěděl. „Především zjistit, jak jsou na tom cestující, hlavně děti," uvedl.

Řidič autobusu byl prý zkušený, spolehlivý, bezproblémový. Skončil v nemocnici ve Slaném. „Jsem v kontaktu se školou i manželkou řidiče. Je to neštěstí, víc se k tomu v tuto chvíli asi dodat nedá," dodal Pavel Šams.

Šlo o děti ze Základní a mateřské školy Vejprty. „Pan ředitel i jeho zástupkyně jsou na místě nehody," řekla jedna ze zaměstnankyň škol. „My teď obvoláváme rodiče, aby měli zprávy o svých dětech."

Na místě je mlha a silně namrzlá vozovka, v úseku se odehrálo několik na sobě nezávislých nehod. Lehce se srazily i dvě sanitky záchranářů. Silnice je aktuálně uzavřena, objízdná trasa vede přímo přes Panenský Týnec. Zranění byli transportováni, na místě už je jeřáb, který každou chvíli začne autobus vyprošťovat. Na místě i v okolním regionu je mlha, silnice jsou stále namrzlé, jezděte velmi opatrně, varují policisté. Lokalita v širokém okolí je obtížně průjezdná v souvislosti s nehodou a dopravními omezeními. Kolony ze směru od Loun se tvoří už od Smolnice.